Внимание: Месото, майонезата и морските дарове са най-опасните храни през лятото

17 Юли 2023 | 11:29
0 коментара
Любопитно
България
Внимание: Месото, майонезата и морските дарове са най-опасните храни през лятото

 

В разгара на лятото - вкусни изкушения вече ни дебнат почти на всяка крачка – по пазарите в страната, по алеите на големите паркове и по пътя към плажа в морските ни курорти. С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно.

Проучване на европейски потребителски организации показа, че най-опасните храни през лятото са: месото, майонезата, морските дарове и някои плодове и зеленчуци. Тъй като при тях размножаването на бактериите при високи градуси става с най-бърза скорост.

Според Венета Николова менюто на открито крие много рискове.

„Особено, когато си взимат сандвич от някоя лавка, будка и решиш да сложиш кетчуп или майонеза. Те все пак съдържат съставки, които се развалят на по-високи температури”, твърди пред Нова тв Венета Николов, потребител.

Венета вече има лош спомен от такива покупки на храни на открито. Затова винаги има едно наум, когато избира какво и от къде купува, докато търси прохлада в парка.

„Стигала съм до повръщане след консумация на конкретна храна, изложена по-дълго време на слънце. Ставаше въпрос за пица на парче от будка. На витрината, от слънцето, температурата доста се вдига – явно не е добро място за съхранение на храни”, посочва Венета.

Още по-внимателна е, когато избира храни за детето си. Особено след като разбира за случая с диня с мирис на ацетон, за който сигнализираха потребители в социалните мрежи.

Добавете Вашия коментар

TOP