Треньорът по бокс в Благоевград Илия Илиев награди курсанта Иван Станоев, извършил подвиг на пътя

24 Декември 2019 | 15:31
0 коментара
Общество

Треньорът по бокс в боксов клуб "Югозапад" Илия Илиев награди курсанта в НВУ от село Микрево Иван Станоев, който преди дни спаси жена от горящ автомобил при катастрофа на пътя.

"Днес, в залата на боксов клуб Югозапад (Парк Македония Благоевград) имах честта да наградя едно момче с голямо сърце, а именно Иван Станоев-спасил жена в беда!
Във време на незачитане на основни ценности, хората с морал, непоколебим дух, себеотрицание и чест, трябва да бъдат уважавани и издигани в пример.
Сърдечни благодарности към Иван Станоев, един от малкото логични хора в това нелогично и бездушно ежедневие", написа трогателно Илия Илиев.

Припомняме, че на 15 декември 21-годишният сержант Иван Станоев, третокурсник по военна специализация „Мотопехотни и танкови войски” в Националния военен университет „Васил Левски”, пътува с личния си автомобил от село Микрево за Велико Търново.

На главен път Е-79, в района на Симитли, движеща се пред него кола се отклонила от платното и се ударила в билборд. Сержант Станоев спира, за да окаже помощ. На шофьорската седалка била млада жена, ръката й била счупена. Курсантът успява да я обездвижи с помощта на аптечката. Забелязва, че от блъснатия автомобил излиза дим, и помага на жената да излезе. След това се обажда на 112, за да повика линейка. Минути по-късно колата избухва в пламъци, а курсантът успява да я загаси с пожарогасителя от своя автомобил.

Сержант Станоев, който живее в Благоевград, споделил за случката само на най-близките си, но пострадалата в пътния инцидент жена изпратила благодарствено писмо до началника на Националния военен университет, след като успяла да издири курсанта по номера на автомобила му.

„Искам да изкажа искрени благодарности на човек на име Иван Станоев, за когото по-късно разбрах, че е военнослужещ в трети курс на НВУ. Този човек взе адекватни мерки, като обездвижи счупената ми ръка, извади ме от колата и извика линейка. Радвам се, че страната ни все още ражда такива добри и достойни хора“, казва в писмото пострадалата Анастасия Бойчева. Началникът на университета полковник Иван Маламов поздрави бъдещия офицер за проявения характер и мъжество. Самият Иван Станоев научава името на жената от писмото, тъй като по време на инцидента тя е била в шок.

Курсантът е от село Микрево, община Струмяни, пътува често до Велико Търново и твърди, че всеки път има поне по един инцидент. Той споделя, че е възпитан да помага на хората. „За съжаление никой друг не спря да помогне на пострадалата жена. Никой не спря и когато видяха, че колата гори“. Сержант Станоев е помагал и на други хора по пътя. Преди две седмици спрял с приятели да смени гумата на закъсала жена, която нямала ключ, за да развие болтовете на колелото. Според него така е редно да постъпи всеки един човек.

„Така са ме възпитавали моите родители, че трябва да помагам на човек в беда“. Той от малък е мечтаел да стане военен и е първият курсант в семейството. 14-годишен, като ученик в Спортното училище в Сандански, Иван Станоев, който е състезател на клуб по източни бойни изкуства „Спартак” с треньор Костадин Чепандов, става световен вицешампион по шотокан карате до.

Добавете Вашия коментар

TOP