Диетите с ниско съдържание на мазнини могат да увеличат риска от ранна смърт, установило голямо изследване, цитирано от „Дейли Мейл“ (Daily Mail). Проучване, проведено сред 135 хил. души разкрива, че хората, които ядат най-малко мазнини, са с най-висок риск от смъртност.

Резултатите от изследването, представени на най-голямата конференция на кардиолозите в света, отправят предизвикателство към диетични съвети, в които се е вярвало от десетилетия и които убеждават хората да намалят приема на мазнини.

Канадски изследователски екип, публикувал проучването си в реномиранот медицинско списание „Ланцет“, казва, че всъщност мазнините могат да имат защитен ефект върху човешкото здраве. Те открили, че

хората с най-нисък прием на мазнини са с 23% по-голяма вероятност да умрат млади.

Учените казват, че вместо мазнините, хората трябва да намалят въглехидратите – картофи, хляб, тестени изделия, ориз, с други думи всички тези неща, които до момента се смяташе, че са в центъра на здравословното хранене.

Храни, богати на въглехидрати
Храни, богати на въглехидратиИзточник: Thinkstock/Guliver

Експерти съобщиха, че новите открития „увеличават несигурността относно това, което представлява здравословната диета“ и казват, че това объркване вероятно ще продължи още няколко години.

Изследователят д-р Махшид Дехан от университета „МакМастър“ заяви по време на европейския конгрес на кардиолозите в Барселона: „Десетилетия наред диетичните препоръки са насочени към намаляване на общия прием на мазнини и наситени мастни киселини“.

Но тялото се нуждае от мазнини.

Те носят витамини, осигуряват основни киселини, имат важна роля в тялото. Когато намалите приема на мазнини до много ниски нива, вие засягате важни минерали“, добавя тя. Д-р Дехан подчерта, че това не означава, че хората трябва да приемат неограничено количество мазнини. Хората, които си набавя 35% от енергията  от мазнини, ще бъдат в най-добро здраве.

Храни, които са добър източник на мазнини
Храни, които са добър източник на мазниниИзточник: Thinkstock/Guliver

Фокусът върху диетата с „ниско съдържание на мазнини“, която се твърдеше до този момент, че е супер здравословна, означава, че хората често са под това нито (35% от енергията да идва от мазнини).

Когато хората намалят приема на мазнини, те замества този източник на енергия с въглехидрати и захар, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Британският кардиолог д-р Асиим Махотра, който от години се бори със съветите за нисък прием на мазнини, заяви: „Време е за пълен обрат в диетичното хранене. Колкото по-бързо направим това, толкова по-бързо ще преборим епидемията от диабет и затлъстяване и ще подобрим здравето на хората“.