Ловците в Благоевград бият тревога! Отровно месо откриха авджии в мeстността Беланица над благоевградското село Хърсово

13 Февруари 2021 | 08:51
0 коментара
Общество

Отровено месо са открили ловци в местността Беланица в землището на благоевградското село Хърсово. Тревожната новина съобщи председателят на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Василев. Авджиите получили сигнал, че преди последния снеговалеж в района е забелязано движение на хора с непознат автомобил.

„Веднага щом снегът започна да се топи, се качихме да проверим слуха”, разказа Петър Демиревски, председател на 47-ма ловна дружинка, която ловува в района. „Видяхме дирите на колата и забелязах гарвани да летят наблизо. Предположих, че са надушили миризмата на мърша, като се е затоплило времето, и не се излъгах, отведоха ни на мястото. Открихме карантия и кокали, минимум 10 килограма, напръскани с нещо синьо. Дали е било прахообразно или течно вещество не знаем, защото от влагата се беше разтопило. Взех проба от напръсканата карантия, а останалото загробих в земята“, разказа дългогодишният ловец. Отнесли го в ОДБХ за изследване, но се оказало, че в Благоевград вече не се прави и трябвало да изпратят пробата в София, но  това не ставало безплатно. За да спасят екологията и да разберат какво е веществото върху мършата, ловците трябвало да платят от джоба си 42 лв.

"Въпросът не е в парите, събрахме помежду си и ги дадохме, но сме изненадани, защото това изследване е в обществена защита, не за лични цели, и  недоумяваме защо държавата събира пари, за да го извърши. Как ще се стимулират гражданите при подобни случаи да са активни, като щом разберат, че се плаща, ще изхвърлят пробата в първия контейнер и тя може да причини непоправими щети?!“, коментира председателят на сдружението Иван Василев. Председателят на 47-ма дружинка П. Демиревски пък обяснява: „Големият проблем в случая  е геометричната прогресия на отровени, която може да последва, защото на това месо могат да отидат лисици, белки, птици, дивите прасета, кучета, чакали… При топенето на снеговете и дъждовете тази отрова отива в почвата, а идва пролет, тръгват гъби, коприва, лапад, киселец, цветя, кой знае на тези места какво ще поникне и кой ще мине да го откъсне?! Думите са излишни какви неподозирано огромни могат да са последствията. Говорим за реална опасност от екологична катастрофа, още повече че в района има много водоизточници, които жителите от махалите на с. Хърсово ползват за пиене и напояване“, основателно се тревожи П. Демиревски и отбелязва: „Ние сме намерили една купка месо, но кой може да каже колко са били разхвърляни и на колко още места – 5,10, 15?!“.

Ловците от хърсовската дружинка се свързали с колеги от съседните райони и подозренията им, че намереното отровно месо от тях не е единичен случай, се потвърдили. Подобни сигнали за разхвърляно месо с отрова потвърдили за районите си и авджии, чиито ловни полета са в районите на селата Осеново, Церово, Градево, Крупник, Симитли, Логодаж, чак до македонската граница. 

Предположенията на ловците от ЛРД „Сокол 1911“ са, че отровната примамка се разхвърля от животновъди с цел да се унищожат вълците.  Те сега разчистват от хищника високопланинските райони, където напролет ще качат стадата. В ниското не разхвърлят отровата, защото там стадата им пасат сега. Затова съмненията са насочени към животновъдите.

„Това е престъпление, извършено от безотговорни хора, а последствията може да са огромни. Не знам осъзнават ли са тези, които са поставили отровата, какво правят и че турист, като мине наблизо и си напълни вода, може да се отрови?!“, недоумява Иван Василев и дава пример с планирано унищожаване на вълци, извършено преди около 40 г. „За извършване на подобна организирана  дейност има правила за тази работа и се прави от обучени хора. Всички участници тогава минаха специален курс за това къде може и къде не да се поставя отровата, като специално внимание се обърна в района да няма оттоци на вода. И всичко бе контролирано, залага се в началото на седмицата, в края  отиват и  загробват“.

Щом получат резултата от столичната лаборатория за вида на отровата, ЛРД „Сокол 1911“ ще  сигнализира прокуратурата да се разследва случаят и да се открият евентуалните извършители. От дружеството призоваха колегите си при подобни случаи да не стоят безразлични и да алармират, за да се спре опасната схема. в.Струма/ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP