Благоевградчани излизат на протест днес, заради уволнението на две общински служителки

13 Януари 2024 | 12:35
2 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани излизат на протест днес, заради уволнението на две общински служителки
Протест срещу уволнението на две общински служителки, едната от които бъдеща майка, а другата с 50% ТЕЛК, готвят благоевградчани, предаде репортер на "Фокус".

Той е насрочен за днес- 13 януари от 13.00 до 14.00 часа пред сградата на Общинска администрация. 

Междувременно от Община Благоевград излязоха с позиция по случая, която публикуваме без редакторска намеса:

Двете служителки са назначени на 18.09.2023 г. на длъжност Специалист "Градска мобилност“ в Община Благоевград, на 4-часов работен ден, със срок на изпитване 6 месеца, уговорен в полза на работодателя. За бременната служителка този трудов договор се явява втори (вътрешно съвместителство), не е основен. Първият, основен трудов договор също е с Община Благоевград и не е прекратен.

Прекратяването на трудовите правоотношения с двете служителки е извършено на основание чл. 71, ал. 1 от Кодекса на труда. Според тази законова разпоредба, страната, в чиято полза е уговорен изпитателният срок, може да прекрати договора едностранно, без предизвестие във всеки един момент до изтичане на срока за изпитване. В конкретния случай, решението на работодателя не подлежи на проверка нито за законосъобразност, нито за целесъобразност, защото произтича от свободата на договаряне между страните, съгласили се да сключат този вид трудов договор. 

Важно е да се отбележи, че при трудовите договори със срок на изпитване предварителната закрила при уволнение е неприложима в срока на изпитване, т. е. не се прилага чл. 333 от Кодекса на труда.

Относно съмнението на бременната служителка , че може да бъде лишена от правото ѝ на ползване на отпуск поради бременност и раждане и на правото ѝ на обезщетение за бременност и раждане, уточнявам следното:

Бременната служителка и в момента е в трудово правоотношение с Община Благоевград, на 8-часов работен ден, на длъжност "Младши специалист, младежки медиатор“, по Национална програма "Активиране на неактивни лица“. 

Видно от разпоредбата на чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, право на парично обезщетение за бременност и раждане имат осигурените лица за общо заболяване и майчинство, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск, т. е. служителката не е загубила правото си на отпуск за бременност и раждане по чл. 163 от Кодекса на труда с прекратяването на втория ѝ трудов договор. 

Съласно чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване, дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане, т. е. прекратяването на втория трудов договор със служителката няма да даде отражение при определяне размера на обезщетението ѝ при бременност и раждане.

С оглед гореизложеното, прекратяването на трудовите правоотношения с посочените служители е извършено изцяло законосъобразно и в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда. За пълнота на изложението, при преценката за прекратяване, е отчетено и че: 

Поради функционалното несъответствие на длъжността Специалист "Градска мобилност“ с дейността на звено "Отбранително-мобилизационна подготовка“, както и изхождайки от задължението на Общината да изпълнява задачите по отбранително-мобилизационна подготовка в рамките на своята компетентност, на основание чл. 3, ал. 2, т. 4 от Наредбата за дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка и условията и реда за тяхното осъществяване, длъжността специалист "Градска мобилност“ е трансформирана в длъжност Изпълнител "Пункт за управление“. На длъжността е преназначен служител от Община Благоевград, притежаващ разрешение за достъп до класифицирана информация, издадено от Държавна агенция "Национална сигурност“.

Важно е да отбележим, че нито една от двете служителки няма разрешение за достъп до класифицирана информация, издадено от Държавна агенция "Национална сигурност“ и не отговаря на изискването в звената по звено "Отбранително-мобилизационна подготовка“, да се назначават именно лица с необходимата квалификация и притежаващи разрешение за достъп до класифицирана информация.

Добавени коментари

Илья публикува:
14 Януари 2024 | 20:10
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, мега яко нещо е и незабравимо изживяване ----- https://do.my/alfa
Петко публикува:
13 Януари 2024 | 13:12
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, мега яко нещо е и незабравимо изживяване ----- https://do.my/alfa

Добавете Вашия коментар

TOP