2/3 от нашенците не пускат Сев. Македония в ЕС без договор

01 Април 2022 | 11:36
1 коментара
Политика
2/3 от нашенците не пускат Сев. Македония в ЕС без договор

През октомври 2020 г. Алфа рисърч измери, че 83,8% у нас не са съгласни България да подкрепи РС Македония за членство в ЕС, докато не бъде постигнато съгласие по историческото минало на България. През февруари 2022 г., почти месец след първата среща на новоизбраните премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие, пред същата агенция 31% заявят подкрепа на новия, по-гъвкав подход в преговорите, а 49% искат по-твърдата позиция да остане.

“По този въпрос тънките червени линии минават не само между коалиционните партньори, но и вътре сред техните симпатизанти. С изключение на ДБ привържениците на всички партии в управляващата коалиция, вкл. и тези на ПП, отдават предпочитания на досегашния подход”, анализират социолозите.

През юни 2021 г. проучване на Галъп интернешънъл болкан показа, че за 70% най-добре е България да не вдига ветото. 19,3% смятат обратното.

През декември Галъп показа данни, че 71,1% от българите приемат за най-важно да бъдат уредени отношенията на РС Македония с България, а не е толкова важно дали тя ще стане член на ЕС. На обратното мнение тогава са 7,5%.

През януари 2022 г. според Галъп 60,8% от българите са на мнение, че страната ни трябва да подкрепи членството на Скопие, но само при условие, че най-близката ни съседка бързо изпълнява договора с България. 15,3% казват, че страната ни при никакви условия не трябва да подкрепя РСЕ за влизане в ЕС, а 7,6% - да я подкрепи без условия.

Добавени коментари

Бг публикува:
02 Април 2022 | 07:27
Измислени цифри! 99.99% от българите не пускат без договор Македония.

Добавете Вашия коментар

TOP