„Зелена“ диета пази от рак и сърдечни болести

21 Април 2022 | 15:26
0 коментара
Любопитно
Зелена  диета пази от рак и сърдечни болести

При хората, които се хранят по традиционната средиземноморска диета, се наблюдава по-ниска честота на сърдечни заболявания, диабет и рак. Но нови изследвания сочат, че “зелената” средиземноморска диета, при която се избягва месото и се консумират допълнително зеленолистни зеленчуци, може да е още по-полезна за здравето ни. 

Освен това, ако тази диета се използва по-масово, ползите и за екологията на планетата могат да бъдат също толкова впечатляващи, пише в своя публикация сайтът medicalnewstoday.com

Учените, занимаващи се с климата, смятат, че едно от най-ефективните неща, които хората могат да направят за околната среда, е да намалят консумацията на месо и млечни продукти.


Изследванията показват, че глобалното производство на храни от животински произход – включително фуражи за добитъка – е причина за 57% от общите емисии на парникови газове от селското стопанство, докато производството на храни от растителен произход е причина за едва 29%. 

Според друго проучване, ако всички станат вегани, това би намалило площта на земята в света, необходима на земеделските производители за отглеждане на храна, с 3,1 млрд. хектара или със 76%. В допълнение към намаляването на емисиите от производството на храни, казват авторите, възстановяването на освободените земи би премахнало около 8,1 милиарда тона въглероден диоксид от атмосферата всяка година през следващите 100 години. 

Разбира се, идеята, че милиарди хора по света доброволно ще се откажат от пържолите и колбасите, само за да ограничат изменението на климата, може да изглежда пресилена. Но може би те биха се замислили, ако знаеха колко много ще се отрази това на собственото им здраве. Последните изследвания показват, че хората, които ядат малко или никакво месо, са по-малко застрашени от рак, особено от карцином на дебелото черво и на простатата при мъжете. 

Диетите, които съчетават намаляването на консумацията на месо и млечни продукти с увеличен прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, носят допълнителни ползи за здравето. Хората, които се хранят с типична средиземноморска диета, имат по-ниска смъртност и по-малък риск не само от рак, но и от сърдечносъдови и метаболитни заболявания. 

Поредица от клинични изпитвания показват, че приемът на „зелена“ средиземноморска диета, или „Зелена Мет диета“, може да осигури допълнителни ползи в допълнение към тези, които предоставя обичайната средиземноморска диета. Диетата, която добавя допълнителни растителни храни, богати на полифеноли и се стреми да избягва напълно месото, е по-добра и за екологията на планетата. 

„Премахването на консумацията на месо – говеждо, свинско, агнешко – е най-важният начин за намаляване на въглеродния отпечатък от храненето“, казва д-р Меир Щампфер, доктор по медицина, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве „Т. Х. Чан“ в Бостън и един от авторите на проучванията на „зелената“ диета.

Д-р Щампфер изтъква, че общата площ, необходима за производството на месо, включва много земя за отглеждане на култури за изхранване на добитъка. Така че, като се намали площта на земята по света, предназначена за производство на месо, „Зелената диета Мет“ може да изиграе важна роля за опазването на биоразнообразието. 

Традиционната средиземноморска диета съдържа следните елементи: зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, източници на здравословни мазнини, като ядки, семена и зехтин, умерени количества млечни продукти и риба, по-малко червено месо, в сравнение с традиционната западна диета, по-малко яйца, червено вино в умерени количества. Диетата осигурява изобилие от полифеноли, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, и растителни фибри. 

Важно е да се отбележи, че при класическата „Мет диета“ също така се избягват рафинирани зърнени храни, силно преработени продукти, както и такива с добавени захари. Учените смятат, че в комбинация тези характеристики спомагат за понижаването на нивата на лошия холестерол, за намаляване на оксидативния стрес и възпаленията, и подобряване на инсулиновата чувствителност.

През последните няколко години учени от Израел, Германия и САЩ провели три клинични изпитвания на своята диета „Зелено Средиземноморие“ върху група от 294 души с абдоминално затлъстяване. Средната възраст на участниците в началото на проучванията е била 51 години. По време на проучванията всички те са получили безплатен абонамент за фитнес зала и съвети за физическа активност. 

Изследователите ги разпределили на случаен принцип към три диети: здравословно хранене, традиционна средиземноморска диета с ограничаване на калориите, със съвет да се намали консумацията на червено месо, плюс 28 г орехи всеки ден. Ограничена по отношение на калориите „Зелена Мет диета“, която включвала 28 г орехи на ден, плюс 3-4 чаши зелен чай и 100 г патешка трева Манкай в шейк. Те били помолени да избягват напълно червеното и преработеното месо, и не консумирали също така птиче месо.

Изследователите смятат, че комбинацията от намалена консумация на червено и преработено месо, и увеличен прием на полифеноли е причина за отчетените ползи за здравето от диетата „Зелен Мет“. 

Добавете Вашия коментар

TOP