Здравословни храни, които си струва да консумирате редовно

06 Юни 2020 | 17:23
0 коментара
Любопитно

Все повече хора, се стремят към здравословен начин на хранене, те внимателно подбират продуктите, които консумират, и силно се интересуват от полезните им свойства.

Здравословното хранене само по себе си означава прием на храни от различни групи, които доставят на тялото ни необходимите хранителни вещества, витамини и минерали, зареждат ни с енергия, тонус и добро настроение и разбира се ни помагат да поддържаме здравето и фигурата си.

Днес ще обърнем внимание на 5 здравословни хранителни продукти, които си заслужава да включите в ежедневното си меню.

Спанак

Свежият пролетен зеленчук неслучайно се слави като една от най-полезните храни. Той е безценен източник на желязо, витамини А и С, калий, калций, минерални соли и протеини. Всички тези хранителни вещества подсилват организма, заздравяват костите, подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане. Освен това помагат при настинка и грип и са полезни за кожата и очите.

Домати

Вкусни и здравословни доматите ни доставят добро количество калий. Те притежават мощни антиоксидантни свойства благодарение на витамините А, Е и С, съдържащи се в тях, както и четирите основни каротеноида - алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, които носят невероятни ползи за организма. Доматите се грижат за сърцето, храносмилането и мускулите и намаляват риска от някои видове рак.

Чесън

Някои хора го обожават, други го ненавиждат заради специфичния мирис, който чесънът притежава и оставя след неговата консумация. Независимо от кой тип хора сте, едно е сигурно - чесънът е изключително здравословен и заслужава почетно място във вашето здравословно меню. Той има силни антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които стимулират имунната система и подпомагат борбата с различни вируси и инфекции.

Риба и морски дарове

Рибата и разнообразните морски дарове изобилстват на хранителни вещества и минерали. Те са богати на витамин D, фосфор, калций, селен, цинк, мед и протеини. Всички изброени подхранват организма и подобряват здравето на сърцето. Морската храна е безценен източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са полезни за превенцията на Алцхаймер. Не на последно място по важност, в почти всички морски обитатели присъстват йод и желязо, които поддържат ендокринната система и помагат при проблеми с щитовидната жлеза.

5. Черен шоколад

Основната съставка на черния шоколад е високото съдържание на какао, което притежава категорични здравословни качества. То е чудесен източник на протеини, незаменими мастни киселини, калций, магнезий, сяра, каротин, тиамин, рибофлавин, флавоноиди и мощни антиоксиданти. Какаото понижава лошия холестерол и кръвното налягане, подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и намалява риска от рак. В кафявия прах се съдържат полезни теостероли, които в човешкия организъм се превръщат в ценния витамин Q, изключително полезен при лечението на редица сериозни заболявания.

Добавете Вашия коментар

TOP