Здравният министър Стойчо Кацаров: Може да се стигне до пълен локдаун при неспазване на новите мерки

26 Октомври 2021 | 22:26
0 коментара
Политика
Здравният министър Стойчо Кацаров: Може да се стигне до пълен локдаун при неспазване на новите мерки

Възможно е да се стигне до пълно затваряне, заради ескалиращата ситуация с новозаразените с Covid пациенти и при неспазване на наложените мерки. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Според националния план сега трябва да сме в локдаун. В момента практически сме в локдаун, с изключение на това, че даваме възможност на хората, които имат зелен сертификат или могат да организират безопасна среда, да не бъдат затворени. Ако тези мерки не сработят, ако ние, като народ, не проявим солидарност и съпричастност към това, което се случва, остава единствената възможност - пълно спиране на стопанската дейност и на обществения живот“

Според министъра, тази сценарий е най-малко желан, но при нужда ще се стигне до него.

„Следи се цялата ситуация, следи се репродуктивното число, хода на заболеваемостта. Те са много показатели, които следим непрекъснато. Стремим се и правим всичко възможно да избегнем локдауна у нас, но това не зависи само от нас, зависи от цялото ни население,“ оправда се Кацаров.

„Това, че свети в червено, не значи, че е изчерпан целият капацитет. Това значи, че е изчерпан разкритият до момента капацитет. Но това, което ни притеснява нас, което ни принуди да предприемем тези мерки миналата седмица, е, че ние знаем, че целият капацитет на болниците вече е близо до изчерпване. Резервите за това да се разкриват още 10, и още 10 легла, вече не са толкова големи“, каза министър Кацаров.

5863 са новите случаи на COVID-19, регистрирани у нас през изминалото денонощие. Така страната ни бележи черен рекорд по този показател от началото на пандемията. Починалите от вируса за денонощието са 243.

По-рано днес стана ясно, че Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и ДАНС заради съмнения за нарушения от страна на управителя на Здравната каса по прилагането на няколко закона./снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP