Защо някои хора спят по-спокойно от други

22 Март 2023 | 12:53
0 коментара
Любопитно
България
Защо някои хора спят по-спокойно от други

Голям брой изследвания потвърждават, че сънят е необходим за здравословния ни живот. Повечето от нас могат да разберат това въз основа на начина, по който се чувстваме при липсата на сън – и нещо повече, в дългосрочен план лишаването от сън е свързано с много неблагоприятни последици за здравето ни.

Всъщност скорошно проучване установи, че лишаването от сън е свързано със сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, затлъстяване и смъртност, наред с други негативни резултати.

Източник: iStock/Getty Images

С други думи, важността на съня не може да бъде надценена. За да живеем здравословно, трябва да спим добре.

Въпреки това, според изявление на Националната фондация за съня в САЩ, съществуват различия в съня между расовите групи; това означава, че цветнокожите са непропорционално засегнати от лоши условия на сън.

Защо съществуват тези различия в съня? Изследванията посочват редица фактори - здравната система, образователните и професионалните възможности, условията на живот и хроничния стрес - всички те могат да попречат на цветнокожите хора да спят добре и следователно да живеят добре.

Възможно ли е да се постигне спокоен сън?

В книгата „Защо спим: Силата на съня и сънищата“ изследователят Матю Уокър твърди, че сънят остава най-малко разбираният аспект от живота ни в сравнение с други дейности като хранене, пиене и размножаване.

„Защо спим и защо лишаването от сън е свързано с опустошителни последици за здравето?“ е въпрос, който отдавна вълнува учените. Независимо от това, Уокър очертава стратегии, които хората могат да използват, за да получат по-добър сън – включително установяване на режим на сън; избягване на кофеин, никотин и алкохол преди лягане; и поддържане на спалнята тъмна, хладна и чиста.

Източник: iStock/Getty Images

Както показват тези съвети, сънят в много отношения е интимен и личен акт. Но също така се влияе от големи социални структури. Ако човекът живее в шумен квартал, работи на няколко места или е стресиран поради хронична бедност, тогава е много възможно той просто да не може да приложи съветите, които Уокър сподели.

Хората съществуват в екосистема, от която не можем да работим независимо. Ние сме повлияни от цвета на кожата си, къде живеем и с кого общуваме – по същество всеки, който е в живота ни, влияе върху ежедневните ни дейности, включително способността ни да спим добре, което след това се свързва с възможностите ни да функционираме добре, както показват изследванията, цитирани от Уокър и безброй други.

Сънят трябва да се превърне във все по-голям интерес за нас, отчасти защото това е ежедневна дейност, в която трябва да прекарваме 1/3 от времето си. И все пак често обръщаме все по-малко внимание на това - в ущърб на здравето ни като индивиди и като общество.

Източник: https://www.psychologytoday.com/

Добавете Вашия коментар

TOP