Защо чувстваме умора след хранене, 8 съвета как да се справим с това

24 Юли 2022 | 08:55
0 коментара
Любопитно
Защо чувстваме умора след хранене, 8 съвета как да се справим с това

Колко пъти сте били обземани от умора и летаргия след хранене? На много от нас им се спи след хапване, сякаш самият процес е бил труден.

Човешките същества имат етапи на будност и други на сън, както и глад и ситост . Времето за хранене може да ускори или забави този процес. Също така това какво ядем е по-важно от количеството.

В тази статия ще изясним какво наистина се случва след хранене и как работят нашите биологични часовници. Цикълът глад-ситост се управлява от един от тях.

Ако сте от тези, които се чувстват уморени след хранене, останете с нас, за да ви обясним как да го избегнете. Така вашият работен ден ще бъде по-ефективен.

Етапите, в които тялото ни развива определени дейности, се насочват от малки времеви устройства, които ни придружават от раждането.

Ние наричаме това биологични часовници и те се настройват към определени циклични фактори в околната среда. Те са съставени от специфични молекули, които взаимодействат с клетките.

Биологичните часовници се намират в почти всички тъкани и органи. Ето защо те се наричат ​​„периферни устройства“. Те се координират от основен часовник, разположен в хипоталамуса, на нивото на мозъка, който получава информация чрез сетивата.

Какъв е циркадният ритъм?

Циркадният ритъм се проявява във физически, умствени и поведенчески промени, които следват дневен цикъл и реагират предимно на светлина и тъмнина. Например да спиш през нощта и да си буден през деня.

Има природни фактори, които го произвеждат, но околната среда също оказва влияние. По този начин часовникът на мозъка контролира производството на хормон, който ви прави сънливи, известен като мелатонин. Когато има по-малко светлина, се произвежда повече.

Циркадният ритъм също контролира храненето. Хипоталамусът регулира глада, апетита и ситостта. За целта той използва пептиди, като холецистокинин, нивата на захар и мазнини в кръвта и определени хормони.

Кога ядете е важно, защото мозъкът се координира с храносмилателните органи . През нощта тялото обработва храната много бавно и лесно я превръща в мазнини. В допълнение, лептинът се произвежда и през нощта , което намалява глада и насърчава съня.

В този смисъл има два момента на сънливост през 24-те часа на деня: през нощта и около 8 часа след събуждане. В онези страни, където хората ядат след обяд, това би съвпаднало с часовете на сиестата.

Храните, които са източници на въглехидрати или захари, се свързват с чувство на умора. Сънливостта след прием на въглехидрати е свързана с намаляването на нивата на орексин. Тези хормони поддържат тялото будно и нащрек.

Консумацията на храни, богати на протеини (месо, риба, бобови растения, ядки, яйца и млечни продукти) повишава активността на невроните, които произвеждат орексин. Следователно тялото ще прекарва повече време активно и будно. 

Храни с фибри и нисък гликемичен индекс, като пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци, благоприятстват почивката, но по естествен начин.

Серотонинът регулира съня и се синтезира чрез триптофан, тъй като не може да премине кръвно-мозъчната бариера в мозъка. Докато мелатонинът предизвиква и поддържа съня. Следователно най-доброто време от деня за ядене е следобед или през нощта.

Основните хранителни източници на триптофан са банани, ананас, авокадо, пуешко месо, яйца, мазна риба и ядки. Тези храни, комбинирани с магнезий, калций, цинк и витамини от група В, подобряват сънливостта след хранене. 

Най-добрите съвети за преодоляване на умората след хранене:

1. Имайте спокоен сън като продължителност и качество
2. Правете кратки дремки 
3. Създайте рутина от хранителни навици и графици
4. Спортувайте редовно
5. Подбирайте добре храните, когато се храните
6. Балансирайте храненията си, за да не се чувствате уморени след хранене
7. Консумирайте стимулиращи напитки разумно
8. Излагайте се на ярка светлина

 

Добавете Вашия коментар

TOP