Заради коронавируса! Драконовски мерки за сигурност на ГКПП Кулата: Здравни служители мерят температурата на пристигащите от Италия

26 Февруари 2020 | 13:39
0 коментара
Общество

Втори ден, дежурни служители на Регионалната здравна инспекция в Благоевград са разположени на ГКПП „Кулата“, за да проверяват всички пътници, влизащи от Италия в България за симптоми на коронавирус.

До днес са проверени за симптоми на заболяването над 100 души, като при нито един от тях не е установена висока телесна температура или други оплаквания.

Това каза д-р Веселка Мончева от Здравната инспекция в Благоевград, цитирана от БНР.  Екипите измерват температурата на влизащите с моментни дигитални термометри. 

„Само 8 служители на РЗИ работим на терен. Малко сме, но си вършим отговорно и съвестно работата. Ние следим за болни, но тези, които са в инкубационен период и са заразоносители, могат да донесат вируса в страната без ние да разберем. Двата начина за заразяване са по въздушно-капков и контактно-битов път.“ 
Граничните полицаи и здравните служители работят с предпазни маски. 

Екип провери и дали има налични маски в аптеките от Благоевград до Кулата. Оказа се, че предпазните средства са изчерпани във всички обекти.

Междувременно тази сутрин се образува огромна опашка от товарни автомобили на ГКПП Кулата. Над 5 километра достигна колоната от тирове. Няколко часа шофьорите не знаеха причината за затрудненото преминаване през границата ни с Гърция.

Оказа се, че забавянето не се дължи на мерките за сигурност свързани с коронавируса, а временно спиране на централизираната автоматична системата за граничен контрол.

От граничните власти съобщиха, че системата е спряла около 04:30 тази сутрин. Около 09:30 часа работата  ѝ бе възобновена.

Добавете Вашия коментар

TOP