Възпитаник на ПМГ "Акад. С. Корольов" в Бладоевград печели медали на държавни, европейски и международни олимпиади

20 Август 2021 | 10:35
3 коментара
Общество

Възпитаникът на Природно математическата гимназия "Акад. С. Корольов" в Бладоевград Антонио Симеонов Георгиев печели медали на държавни, европейски и международни олимпиади по математика, география и икономика.

Антонио Георгиев – абитуриент от тазгодишния випуск на ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, завоюва сребърното отличие от международната олимпиада по география, която трябваше да се проведе в Истанбул, но заради Ковид мерките в Турция състезанието се проведе дистанционно, като българския отбор взе участие от център на МОН в София.

Това е поредният покорен връх за Антонио Георгиев, през 2019 г. също беше част от националния отбор на България и се завърна с бронзов медал от международната олимпиада в Хонконг.

Година по-късно се нареди сред тримата най-добри ученици и в европейската олимпиада, а през тази остана на крачка или точно на половин точка от бронзовото отличие. За сметка на това получи лауреатско звание с оценка 6.00 на националната олимпиада по география. В резултат на високите успехи Антонио бе поканен в национален отбор за международната олимпиада, като представи страната ни и постигна исторически успех на международно ниво.

Олимпиадата с домакин Истанбул се проведе онлайн, а българските ученици заслужиха 4 медала. Със злато се окичи Теодор Костов от варненската Математическа гимназия, сребърни медали грабнаха Даниел Димитров, от също от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, и Антонио Георгиев, подготвян от учителката по география Ваня Стоева. Бронзов медал взе Атанас Иванов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ – София.

Антонио Георгиев завърши средното си образование с диплома от 5.95 и пълна шестица на матурата по математика. По време на церемонията по дипломирането на випуск 2021 отличникът получи специална стипендия, основана и връчена от бившия директор на ПМГ инж. д-р Татяна Ядкова.

Засвидетелствайки своето уважение и признателност към човека, подкрепял и подготвял го през годините, Антонио покани за дама на абитуриентски си бал учителката Ваня Стоева.

Пред репортер на Pirinsko.com Антонио Георгиев исказа голяма благодарност към директора на Природно математическата гимназия "Акад. С. Корольов" в Благоевград Николай Каращранов.

"Дължа да подчертая, че голяма помощ получих от г-н Каращранов, който ме подкрепяше не само духом но и финансово, за което му благодаря, защото той с лични средства ми осигуряваше пътувания и таксите за участие за олимпиадите в които участвах и спечелих" коментира А. Георгиев.

Антонио Георгиев е приет в четири престижни университета сред, които и най-престижните във Великобритания, но желае да продължи учението си в България в софийски университет "Св. Климент Охридски" - „Софтуерно инженерство“.

Хобито на Антонио е да играе тенис на корт и обича планината, като любима дестинация му е Мальовишкия дял на Рила планина.

Добавени коментари

Калоян публикува:
20 Август 2021 | 18:04
Успех младеж, такива хора трябва да има
Джумая се гордее публикува:
20 Август 2021 | 11:26
Този младеж трябва да стане почетен гражданин на Благоевград
Вера публикува:
20 Август 2021 | 11:09
Поздравления Антонио! Продължавай да бъдеш себе си, покорявай нови върхове!Ти си сред най-добрите участници във всички олимпиади! Успех в новите ти начинания!

Добавете Вашия коментар

TOP