Внимавайте в гората! Вълча отрова напои гъбите

14 Октомври 2015 | 08:28
0 коментара
Общество
Внимавайте в гората! Вълча отрова напои гъбите

Диви гъби са напоени с отвора за вълци, чакали и лисици, алармират пред „Телеграф” берачи от Търновско. Става дума за ядливи видове, расли в гори и полета, където ловци и бракониери залагат хилически капани за хищници.

Гъбата има свойството да попива абсолютно всичко от почвата около себе си. Балканджии, познаващи перфектно ядливите гъби, са имали сериозни стомашни проблеми след консумацията на пачи крак и млечница, които нямат двойници.

Впоследствие се оказало, че на местата, където са ги брали, е била разпиляна отрова, разказват гъбарите. Токсиколозите потвърдиха, че в болниците често попадат хора, яли гъби от неотровни видове, , които обаче са били замърсени с химикали от почвата. При тези случаи оплакванията са от болки в стомаха, гадене и повръщане, на поне не се стига до фатален край.

Най-тежките случаи са след консумация на отровни двойници на ядливите гъби. Дивата печурка, наричана още анасонлийка, е с най-опасния близнак – зелената мухоморка. Дори и парченце от отровната гъба е достатъчно, за да блокира работата на черния дроб, а оттам и на други органи и системи.

Останалите опасни дубльори са червената мухоморка и пантерката, но при тях има шанс за спасение, ако своевременно се вземат мерки. Всяка дива гъба има двойник, предупреждават опитните гъбари. Вкусната манатарка, известа още като меча гъба, пък може лесно да се сбърка с дяволския си двойник, а пачият крак – с опасната миризливка.

Малката сърнелка и белият вариант на зелената мухоморка са като сестри. Особено опасни са наглед безопидните челядинки. Коварното на повечето от двойниците е, че вкусът им е досущ като на ядливия родственик. Разликата е, че опасните гъби съдържат фалотоксини и аматоксини, които разрушават черния дроб. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP