Внимание, бременни жени!

02 Септември 2016 | 19:25
0 коментара
Любопитно
Внимание, бременни жени!

Освен обичайните забрани да се пуши и да се употребява алкохол, бременните жени често получат съвети като „не яж пикантни храни“, „внимавай с подправките“ и т.н. Наистина ли има смисъл в тези предупреждения или това са както се казва „бабини деветини“. В различните страни кухнята е се различава значително. Някъде яденето на люто е традиционно, а другаде е рядкост.

Научните изследвания подкрепят идеята, че бебетата се научават на вкусови предпочитания още преди да се родят.

При това нещата, които възприемат хората в пренаталния си стадии на развитие, не са ограничават до вкус. Ембрионите усещат много повече.

Питър Хепер от Университета в Белфаст и колегите му изследвали деца, родени от майки, които не са консумирали люто по време на късната си бременност, както и такива, чиито родители често си похапвали ястия с чесън.

Резултатите са удивителни. Само три години по-късно повечето от децата във втората група обичали люти храни. И обратното, много от родените от майки, които не хапвали люто, не харесвали ястията с такъв вкус.

Все още не е ясно как точно вкусът от храната достига до ембриона. За някои продукти като чесъна е възможно това да става директно в кръвта на плода от кръвоносната система на майката. Но при други подобен процес не е възможен.

Изследване, направено в Пенсилвания сочи, че ембрионите възприемат и вкуса на храни с много по-слаби аромати, като например моркови. Възможно е това да става чрез околоплодната течност.

Всъщност проучванията показват, че всички бозайници започват да възприемат света още преди раждането.

Според Хепер, след като се роди, бебето се стреми към същия вкус, който е усещало в последните 30 дни преди това. И може да бъде проблематично ако кърмата се различава от този вкус.

Звукът също влияе на ембрионите. При изследване, направено във Финландия, група бременни жени слушала песента „Twinkle Twinkle Little Star“ - почти всеки ден в края на бременността си.

След раждането бебетата били изследвани с електроенцефалограф, докато спели и им пускали същата мелодия, но с различни промени.

Резултатите показали повишаване на умствената активност на пеленачетата при тези „грешки“ в оригиналната песен. Това предполага, че те не само са чули, но и са запомнили мелодията.

Според учените шумовете и звуците, които стигат до ембрионите могат на по-късен етап да се отразят на способността за учене на езици.

Източник: BBC  

Добавете Вашия коментар

TOP