Важно за родителите: Променят наредбата за прием в детските градини в община Разлог!

03 Юни 2019 | 10:00
0 коментара
Общество

Малчуганите, навършили 2 години, вече ще могат да се записват в първа група на детската градина, ако в населеното им място няма детска ясла. Това са част от промените в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини и детски ясли на територията на община Разлог, които предстои да бъдат приети скоро. Промените засягат общите условия за прием на малчугани и правилата за записване, отписване и преместване на децата от детската градина.

Изменения има в текстовете на чл. 3, ал. 3, където досега в четири точки се регламентираха условията и редът за прием на деца, навършили две години, в първа група на детските градини. По досега действащата наредба условията бяха да няма свободни места в яслите, да има свободни в групите, по преценка и със съгласието на родителя, и след класиране на всички тригодишни. Тези подточки с изменението на наредбата се премахват и остава само ал. 3, чийто текст гласи, че при липса на яслена група в съответното населено място, както и при наличие на свободни места в детската градина може да постъпят и деца, навършили две години към началото на учебната година на постъпването.

Към общите условия се добавят и три нови члена – 12, 13 и 14, които регламентират начина на обявяване на свободните места, сроковете за класиране и записване, както и начина за определяне районите за прием и преместването на деца от детска ясла в детска градина. Нови правила се въвеждат и в раздел „Записване, отписване и преместване на деца от детската градина“. Те са регламентирани в два нови члена – 21 и 22, и според тях класираните деца се записват в детското заведение в срок, определен със заповед на директора. Записано дете, което не постъпи до 60 календарни дни в детска ясла и до 30 дни в градинска група, губи правото си на мястото и то се обявява за свободно от директора.

Проектът на наредбата е публикуван на официалната страница на община Разлог и предстои да бъде подложен на гласуване от местния парламент./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP