Важно! “Национален парк Пирин” започна издаването на разрешителни за добиване и транспортиране на дървесина

07 Октомври 2017 | 12:02
0 коментара
Общество

Дирекция “Национален парк Пирин” започна издаването на разрешителни за добиване и транспортиране на дървесина от местното население.

Заявленията се приемат в офиси на дирекцията в общините Банско, Разлог, Добринище, Сандански и Кресна, на чиито територии има паркови участъци.

Тази година на територията на Дирекция “Национален Парк Пирин” е разрешено добиването на дървесина за огрев само за личните нужди на домакинства от региона. Фирми, които добиват дърва за промишлени нужди, няма да се допускат до парковите участъци, уточни Мартин Лазаров, директор на Дирекция “Контрол и охрана” при “Национален Парк Пирин”

„Дървата ние ги даваме на корен в гората, в насажденията, които са предвидени за извършване на поддържащи и възстановителни дейности със съпътстващ добив на дървесина. От защитената територия могат да се ползват обли дървени материали и дърва за огрев до 10 метра кубични пространствени дърва за огрев, в това число 2 метра кубични обли дървени материали”, каза той.

Мартин Лазаров коментира още, че цената, срещу която домакинствата могат да получат разрешение за добив на дърва за огрев е 4 лева за кубик иглолистен материал и 10 лева за кубик широколистна дървесина.

„Заявленията за добив на дърва за огрев, подадени от местното население, се обработват в 14-дневен срок, след което на одобрените се издават разрешителни за добив и транспорт на дървесината”, конкретизира още Мартин Лазаров..

 

Добавете Вашия коментар

TOP