В Световния ден на динята: Ето кои са ползите за здравето при консумацията на плода

03 Август 2023 | 10:16
1 коментара
Любопитно
България
В Световния ден на динята: Ето кои са ползите за здравето при консумацията на плода

3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.

Ето и някои ползи за здравето при консумиране на диня – със сигурност помага да се хидратираме, съдържа полезни хранителни вещества и растителни съединения, в динята има съединения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак. Динята може да подобри здравето на сърцето, намалява възпалението и оксидативния стрес, помага за облекчаване на мускулната болка, подхранва кожата и косата, подобрява храносмилането.

Експерти отговарят: Съдържа ли динята мазнини и помага ли за отслабване?

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.

Най-здравословната диета, която ще ви помогне да отслабнете

В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
03 Август 2023 | 13:32
Другите информационни медии трият коментарите за Якоруда. Явно властите окупирали града вече 20 години така нареждат. Жалко за това. Нищо няма да променят. В Якоруда никой не иска Беди, Карафеиз, Айша Х, Сабиха П., Куцузо, Пачката, Джама, Кавалов, Хърльови и подлогите им. Есен на местните избори всички до един ще бъдат изметени. Тези управници са позор за града, обградиха се само с братовчеди, комшииски назначения и щуробаджанащина. Нищо не направиха за Якоруда, за 20 г управление.. провал.. дпс им би шута, но те още се надяват... всяко начало има и край.. и вашият дойде.. това ли е елита на Якоруда, които не знаят чужд език, които са неграмотни половината съветници, които не отвориха нито едно работно място за 20 години, които ви прогонена от Якоруда да се считате по чужбина на гурбет, а те тук си крадат и за тях чужбина е Общината.. ЗА БЕДИ. О, ЗА КАРАФЕИЗ, ДЖАМА, ПАЧКАТА, ДЖЕКИ, АЙША Х. САБИХА П. - това са пиявици кърлежи които само смучат от програмите а ви хвърлят трохи...А в Якоруда горските са НЕДОСЕГАЕМИ...ГОРСКАТА МАФИЯ В ЯКОРУДА Е ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БОКЛУЦИ КОИТО ЗА НИЩО ДРУГО НЕСТАВАТ, ОСВЕН ДА КРАДАТ И НЯМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ...ПОЛИЦИЯТА И ОБЩИНАТА ГИ ПАЗЯТ И СИ ДЕЛЯТ ПРОЦЕНТИ

Добавете Вашия коментар

TOP