Укрепват свлачища по ски пътя над Банско

10 Май 2023 | 09:46
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Укрепват свлачища по ски пътя над Банско

Започва укрепване на 3 свлачища по ски пътя над Банско. Фирмата концесионер на ски зоната внесе преди дни инвестиционно предложение до МОСВ и очаква становище.

Това се налага заради препоръки на екоминистерството от октомври 2022 г., когато е констатирано срутване на камъни и дървета на 3 участъка на ски път 1. Даденият срок за укрепването е 30 октомври 2023 г.

"В продължение на източната страна на ски пътя има на места много стръмни - над 10 м високи откоси, останали без растителност заради ерозия. Над горния ръб на откосите има надвиснали корени. Предвижда се заглаждане на горния ръб на склона в ивица с ширина 2-3 м чрез отнемане на надвисналата земна маса и отстраняване на дърветата в ивица с ширина 6 м по протежение на горния ръб на склона", се казва в изпратеното до МОСВ инвестиционно намерение.

Проектът предвижда покриване с анкерна мрежа за камъни с допълнителна ерозионна защита чрез кокосова мрежа и евентуално сламено покритие. Около 3000 кв. м ще се укрепят с мрежа на трите места. Трябва да се направи и хидропосев с подходящи за мястото тревни смески.

Целта е обезопасяване на откоса предвид опасността за ползващите ски пътя от падащи камъни, свличане и падащи дървета и прекратяване на ерозионните процеси чрез укрепване на склоновете и озеленяване.
За целта се налага отстраняване на 109 дървета - 59 ела, 49 смърч, 1 бял бор. От тях 21 са с диаметър от 6 до 17 см и 88 - над 18 см.

Целта е да се освободи натоварването от ръба, което те оказват с тежестта си и при клатене от вятър. Ще се прави заглаждане на повърхността на откоса с крачещ багер. На стръмния участък, на местата без естествено затревяване, се предвижда полагане на телена мрежа, фиксирана с анкери, кокосов текстил против ерозия и полагане на хидропосев с тревни смески.
Предвижда се укрепването да завърши за 3 месеца.

Добавете Вашия коментар

TOP