Учители излизат в отпуска, докато ги ваксинират

04 Февруари 2021 | 10:59
0 коментара
Общество

Учители, които са притеснени да се върнат в клас, за да водят присъствени уроци, ще излязат в отпуска. Педагозите ще изчакат, докато не бъдат ваксинират, за да бъдат спокойни за живота и здравето си.

Екипите на „Родители за безопасно образование”, „Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis” вече излязоха с писмо до премиера, здравния и образователния министър относно притесненията си за разпространението на навия щам у нас и комбинацията от връщането на част от учениците в клас с потенциалното отваряне на ресторанти, барове, кафенета, дискотеки представлява двойно увеличаване на риска от разпространение на заразата.

В позицията си трите групи заявяват, че считат, че решението за връщане на учениците на ротация за неприемливо с оглед на вече устновените случаи на заболели от т.нар. „британски щам“ на COVID-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата. „Учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението“, отбелязват в писмото.

Лилия Стоянова, която модератор на фейсбук групата „Учители за безопасно образование”, сподели пред “Монитор”, че първоначално също е имала намерени да излезе в платен отпуск, ако върнат възстановят присъственото обучение, но с ръководството на училище, в което работи, са намерили компромисен вариант. В дните, в които има часове с класове, които продължават с онлайн уроците, тя ще продължи да преподава от вкъщи. Ако според седмичното разписание трябва да води час на 8-и или 12-и клас, тогава Стоянова ще си излиза в платена отпуска.

„Това ще е вариантът за първите две седмици. Оттам нататък никой не може да каже какво ще се случи“, коментира учителката. Тя обясни, че вече се е ваксинирала и след като получи и втората доза, ще изчака още десетина дни. Тогава Стоянова ще продължи да преподава и присъствено.

А нейни колеги споделят, че са принудени от директорите да водят онлайн уроците присъствено от училище, въпреки че в даден ден нямат часове със 7-и, 8-и или 12-и клас. Други отбелязват, че към момента не обучават паралелки, които са в присъствено обучение, и затова са им казали да продължат с дистанционното обучение от вкъщи, без да се налага да ходят на място.

Добавете Вашия коментар

TOP