Учени: Вдигането на тежести е полезно за костите

21 Юли 2015 | 09:34
0 коментара
Любопитно
Учени: Вдигането на тежести е полезно за костите

Умереното вдигане на тежести е полезно за мускулите, а според учени от университета в Мисури то действа благоприятно и на костите.

Според учените някои упражнения за вдигане на тежести и подскоци подобряват плътността на костите, ако се изпълняват в продължение на поне шест месеца, съобщава онлайн изданието.

Тяхното проучване е проведено сред 38 мъже на средна възраст, които в продължение на една година е трябвало да изпълняват тренировъчни програми за вдигане на тежести или за подскоци.

Програмата е изисквала от участниците да правят упражнения от 60 до 120 минути седмично, както и да приемат добавки с калций и витамин D.

Използвайки специални рентгени, учените са измерили костната плътност на цялото тяло като фокусът им е бил върху здравината на бедрените кости и лумбалните прешлени.

След шест месеца костната плътност на цялото тяло и особено на лумбалните прешлени значително се е повишила и се е запазила такава до края на годината.

При мъжете, които е трябвало да изпълнят програмата за вдигане на тежести, се наблюдава и подобряване на състоянието на бедрените кости – нещо, което няма при мъжете в програма с подскоци.

Според изследването не всички упражнения с вдигане на тежести спомагат за по-добри кости.

Проф. Пам Хинтън, която е част от екипа, провел изследването, твърди, че най-полезни са упражненията, които включват бедрата и гръбнака като клекове, мъртва тяга и вдигане на щанги.

Източник: БГНЕС  

Добавете Вашия коментар

TOP