Търсят ударно служители в кол центрове

19 Април 2023 | 06:08
0 коментара
Бизнес
България
Търсят ударно служители в кол центрове

Френският език носи 3 бона заплата у нас, показа проучване на „Телеграф“.

Ако владеете западния език говоримо и писмено, може да ви плащат минимум по 2800 лв. на месец. Заплатата е за служители в кол центрове, секретари, бизнес администратори. Освен специалисти с френски език в момента има огромен глад за филолози с китайски, които да превеждат инструкции за електроуреди.

Проблем

Основен проблем е, че се внасят много китайски стоки, сред които електроапаратура - бушони, дефектно-токова защита и др., но няма кой да превежда упътванията на тези продукти. Плащаме на преподаватели от университети, на преводачи с китайски език, за да опишат на български език инструкциите директно, но е изключително трудно да намерим такива специалисти, разказаха от фирма, която внася китайска електроапаратура в страната ни. Оттам споделиха, че не пускат на пазара продукти без превод, но техни конкуренти са го правили, защото нямат преводач. Получава се проблем - на пазара се появява един продукт, който няма превод на български език, което е в конфликт с правилата на ЕС, коментираха експертите.

Квалификация

Заради недостига на кадри много компании наемат за превод на инструкциите на стоките им специалисти без необходимата квалификация. Необходимо е владеенето на език, а дали човекът има диплома за това - нямаме време да проверяваме. Често ни стигат референция и опит, важно е да се направи преводът, коментираха от фирма вносител. В момента има дефицит най-вече на китайски, френски и турски преводачи, показа още справка в агенциите за наемане на персонал. Най-високи са заплатите за специалисти с френски и турски език, които достигат до 3000 лв. месечно за първия и 2500 -2700 лв. за втория. За специалисти с китайски език надницата се определя според сложността на текста, като най-скъпо взимат способните да преведат техническа литература. Има и компании, които не търсят преводачи от езика на страната на произход, а използват задължителния английски вариант, за да опишат инструкциите на български език. източник:Телеграф, Ралица Димитрова

Добавете Вашия коментар

TOP