Непризнаването на турското малцинство в България е продължение на политиката на комунистическия режим преди 1989г.

Такова мнение изрази режисьорът и бивш кандидат за депутат от партия ДОСТ Евгений Михайлов в ефира на NOVA.

Той коментира искането на партията на Лютви Местан в България официално да се признае съществуването на турско етническо малцинство.

Според ДОСТ в България има 1 милион етнически турци, чийто права не са защитени. Наред с това от партията отчитат и присъствието на „стотици хиляди роми, десетки хиляди арменци, както и други малцинства, които очакват признаване.

Темата възобнови конфронтацията между ДОСТ, които през март не успяха да влязат в парламента, и националистите от Обединени патриоти. Вчера председателят на ВМРО, вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов определи искането като провокация. Мнението на националистите е, че 

изричното дефиниране на етнически малцинства противоречи на българската конституция.

Няма национални малцинства, защото така го е решила българската конституция, в чийто преамбюл се говори за единна нация, заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

„Това, че имаме турскоезични сънародници, е факт. Tова, че техните права са защитени, е факт. Смятаме, че те трябва да запазят етническата си принадлежност и да се чувстват добре.

Протурските партии искат да сепарират това малцинство и да му казват: „Някой ви заплашва. Българите са лоши”,

смята Веселинов, според който ДОСТ работи за интересите на Турция.

„Това говореше Тодор Живков”, характеризира Михайлов позицията на патриотите. Режисьорът изтъкна, че през Възродителния процес 300 000 български турци са били насилствено изселени и лишени от правото да определят името си.

„България е подписала и ратифицирала със закон Рамковата конвенция за защита на малцинствата. Там ясно е определено и Народното събрание се е съгласило, че самоопределящите се като такова малцинство трябва да имат възможност да изучават езика си и да участват в обществения живот”, изтъкна Михайлов. 

ДОСТ виждат двоен стандарт, предвид усилията на държавата ни за признаване на български малцинства и обучаването им на майчин език в други държави.  

Настоявахме заедно да бъде признато  българско малцинство в Албания, българите в Украйна и Западните покрайнини да изучават майчиния си език, а тук си играем на пинг-понг, заяви Михайлов

Според него  „едни комунисти твърдят, че 80% от хората са дебили, други говорят за „армия-освободителка”, а патриотите повтарят етническите тези на режима преди 1989г.

Патриотите обаче са на мнение, че под заплаха е българският етнос.

„Малка групичка хора са си присвоили правото да говорят от името на демокрацията – за тях важни са правата на турците, циганите, седем-точковите калинки, а не тези на българската нация. Забравих – и на гейовете. Всички останали съществуваме, за да обслужваме тези малцинства”, смята Веселинов.

От ОП вероятно още днес ще внесат сигнал до главният прокурор Сотир Цацаров, който да провери наличието на провокации на „етническо противопоставяне и нарушаване на националната цялост” в искането на ДОСТ за признаване на турското малцинство.  

„Смятаме, че това пробване на имунната система на българското общество, има цел. Според нас това са стратегически интереси на турската държава, която иска тук да има отделна турска общност, която да е продължение на турската държава”, мотивира Веселинов сигнала на крайнодесните партии до главния прокурор.