Туршията и киселото зеле в бидони на улицата сеят зарази

10 Февруари 2021 | 12:29
0 коментара
Любопитно

В сезона на туршиите сме и все повече български семейства предпочитат да купят готови такива отколкото самите те да сложат. Причината е в пестеното време. До колко обаче това е безопасно?

За да сте сигурни, че купувате качествена туршия, то трябва да купувате такава в буркан, произведена от утвърдени производители.

Купуването на туршия, кисело зеле и кисели краставички от бидони улицата, крият много рискове, заради лоша хигиена, алармират експерти.

Направено изследване от Асоциация активни потребители показва, че в такива продукти, продавани от случайни търговци, се случва да има развъдени лоши бактерии.

Един от най-големите плюсове на киселото зеле и туршията е наличието на полезните млечно-кисели бактерии или лактобактерии. Наричат се  пробиотици и оказват силно положително действие върху хората. Те отделят вещества подпомагащи храносмилането и стимулират имунната система. 

Какво обаче става, когато въпросната туршия е бъкана с лоши бактерии? Това от своя страна развива така наречените колиформи. Те са пръчковидни бактерии, широко разпространени в почвите и водите. 

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите.

В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората.

Бактерията може да предизвика гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, мененгити при бебета, хеморагични колити, пневмония и др. Особено опасна може да бъде при малки деца и хора с компрометирана имунна система. E. сoli е причина за много хранителни отравяния. 

Оказва се, че при продажбата на туршии някои търговци не спазват хигиенни правила. Зимнината се продава в кутии без капак или в найлонови торбички. Особено опасни могат да са кофи, в които до този момент са съхранявани перилни препарати и дори течни горива.

Добавете Вашия коментар

TOP