Топ журналистът на Югозапада Божидар Стоилов дари над 100 книги на изгорялото читалище в с. Скребатно

17 Януари 2019 | 10:13
0 коментара
Култура

Топ журналистът на агенция БГНЕС Божидар Стоилов дари над 100 книги на изгорялото читалище в гърменското село Скребатно.

Тази сутрин човекът новина Божидар Стоилов занесе на кмета на селото два чувала с над 100 книги.

Пред репортера на БТВ Ирина Жерева той заяви:

 "Книгата е извор на знание, аз съм пил от тоя извор, децата ми са пили и ми се ще и други да опитат, защото все пак книгата не бива да изгаря".

Медии и институции организираха дарителска кампания за възстановяването на библиотеката. До вчера пристигналите книги бяха 400, днес бяха дарени още 120.

Новите книги се събират в музея на селото от кмета Даниела Пидева и читалищния секретар и уредник на музея Емилия Куйбишева. Вчера четири кашона с дарени книги пристигнали с междуселския автобус, други се даряват на място.

„Само три от над трите хиляди книги са оцелели в огнения ад, благодарим на всички, които даряват”, казаха кметът Пидева и секретарят на читалището Куйбишева. 

Оцелели са сборникът на Христо Ботев, както и произведения на Иван Вазов и Любен Каравелов.

Припомняме, че преди 8 дни изгоря 100-годишното читалище в село Скребатно

Голям пожар опустоши сградата на кметството и читалището. Огънят изпепели и намиращите се в сградата здравна служба, хранителен магазин и ресторант. Според полицията пожарът е избухнал към 2.15 часа. Причината засега е запушен комин на печка, която е горяла извън кметството. За щастие няма пострадали хора. Гасили са екипи от пожарните служби в Гоце Делчев.

Унищожени са над 3000 тома книги, които са се съхранявали в кметството.

Читалище „Хр. Ботев“ на 12 февруари трябваше да празнува 100-годишнина.

TOP