Тома Биков: Хлябът няма да падне с 20%

19 Май 2022 | 10:31
0 коментара
Бизнес
Тома Биков: Хлябът няма да падне с 20

Тези антикризисни мерки ги обмислят от 17 май, ние сме в ценови шок от 7-8 месеца и трябваше да има анонс, че ще има масов протест на различни браншове, работодатели, транспорт и т.н., за да могат да седнат и да започнат да мислят за антикризисни мерки, започна коментара си за поведението на правителството Тома Биков от ГЕРБ – СДС по БТВ.

“Те не се антиинфлационни, защото не се атакува проблема системно. До тук няма една прогноза на Асен Василев, която да се е сбъднала. Те представиха даже 3- годишна прогноза, такъв вид поведение води до липса на предвидимост. 

Ние предложихме мерки на 4-5 декември, за да бъде атакуван центърът. Цените скочиха заради високата цена на тока. България е производител и печели от тока. Ние предложихме свръхпечалбите да отидат за компенсацията на бизнеса и да спре растежът на всички останали цени.

Първо два месеца го бавиха това решение, после го отхвърлиха и започнаха частичнин компенсации в момент, в който цените бяха скочили. Цените като тръгнат нагоре масово, овладяването на този пожар става почти невъзможно, така че сега ще трябва да видим кой ще плати сметката. 

Хлябът няма да падне с 20%. Когато сваляш данъци за някого, ти ги сваляш за бизнеса, не за потребителите. Сега например цяла България ще подпомогне хората, които са на парно.

Всички други ще бъдат солидарни с тези хора, за да се замрази цената на парното. Същото важи за всяка друга замразена цена. Когато сваляш данък, обаче, ти подпомагаш бизнеса.” 

Добавете Вашия коментар

TOP