Тапата на АМ "Струма" вечна! Шестлентовия път приключва на 1,4 км преди ГКПП-Кулата

21 Май 2015 | 16:12
0 коментара
Общество
Тапата на АМ Струма вечна! Шестлентовия път приключва на 1,4 км преди ГКПП-Кулата

Магистрала „Струма“ ще се стеснява двойно преди ГКПП-Кулата заради чиновническо недоглеждане, като от пътната агенция нямат намерение да променят това, пише „Труд“.

„Не можем да проектираме и да изградим 6-лентово шосе за последния километър на Кулата, защото има много къщи и други имоти и не можем да ги отчуждим“, каза пред „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров. АПИ няма и намерение да разширява в бъдеще този участък от пътя, защото смята, че там трудно биха се образували тапи.

Проблемът е, че „Струма“ завършва на 1,4 км преди граничния пункт и шестте ленти на магистралата ще се превърнат в трилентов път. Две ленти от него ще са предназначени за движение в посока Гърция, а една - в обратната посока, личи от обществената поръчка, която пътната агенция е обявила за проектиране и изграждане на последния километър.

Проектът за последната отсечка от „Струма“ е правен от „Пътпроект“ през 2008 г. Шефът на компанията Венцислав Зарев вчера каза, че това е било изискването на възложителя АПИ, които са задали началната и крайната точка. Липсващият километър е заради старо решение на правителството на НДСВ, което е обособило зони около всички ГКПП-та и е изключило финалните участъци от републиканската пътна мрежа.

От АПИ смятат, че няма да има големи проблеми. „Двете активни ленти на магистрала „Струма“ в посока към Гърция ще преминават отново в две ленти в продължение на километър и половина. От това не може да се образуват тапи“, каза Лазаров.

Той обясни, че за тировете ще се направи възможност да отбиват встрани от банкета на пътя, ако им се налага. Освен това едната лента от трилентовия път, която е за движение в посока от граничния пункт към страната, ще бъде отделена с гъвкава ограда от останалите две ленти и това според него ще предотврати пътните инциденти.

Офертите за последния участък преди ГКПП-Кулата се приемат до 22 юни. Ако има обжалвания обаче, е твърде възможно строежът на последния участък от „Струма“ да се забави след пускането на магистралата и тя да свършва в сегашния двулентов път Е79, който отвежда до граничния пункт.

Добавете Вашия коментар

TOP