Съвети и полезни трикове в приготвянето на мусака.

21 Февруари 2021 | 19:50
0 коментара
Любопитно

Под името „мусака” можем да срещнем няколко различни балкански традиционни ястия. Един от най-познатите варианти за вкусна рецепта за мусака е гръцката, която за разлика от нашата се приготвя без картофи. У нас най-често използваните продукти при приготвянето на това така любимо ястие са картофи, мляно месо, лук, домати, подправки, както и яйца, брашно и кисело мляко за заливката.  Приготвили сме ви няколко полезни трика и съвета, които ако спазвате винаги ще приготвяте идеалната мусака.

Винаги използвайте качествени и пресни продукти

Това правило като цяло важи са всяко едно ястие, което приготвяте. Основната съставка на мусаката са картофите, за това убедете се, че те са от добър сорт, а най-добрият вариант е да бъдат домашни.

Приготвяне и овкусяване на каймата

Не по-малко важна съставка на традиционното ястие е каймата. Задължителна подправка е кимионът, а за още по-добър вкус добавете ронена чубрица. Често срещан проблем на много домакини в приготвянето на мусака е това, че каймата става на бучки. За да избегнете това и тя да стане на трохи можете да я размиете с малко вода, след което да се добави към останалите продукти или да я запържите с малко доматено пюре за допълнителен вкус.

Правилно изпичане

Хубавата мусака трябва да бъде стегната,а  картофите да остават цели,  не като пюре. Тънкостта в този случай е правилното й изпичане. Печете по-дълго време и на по-ниски градуси на фурната. Водата, която добавяте към ястието преди изпичане трябва почти да покрива всички продукти, без картофите отгоре.

Пухкава заливка

Докато мусаката се пече е време да направите заливката. За да стане тя още по-пухкава можете да добавите малко сода към киселото мляко. Абсолютно достатъчно е да сложите не повече от половин чаена лъжица. За още по-добър резултат трябва да разбиете и яйцата много добре. Това ще помогне допълнително за надигането на заливката. Също така не забравяйте да пресеете брашното.

Добавете Вашия коментар

TOP