Сън в съня-какво означава?

13 Септември 2023 | 07:11
0 коментара
Любопитно
България
Сън в съня-какво означава?

акво е сън в съня? Това е феномен, възникващ по време на REM фазата, при който един сън се развива в друг. Аз, който сънуваме, също сънува. 

Сънуването в друг сън е любопитно преживяване, при което могат да възникнат различни усещания, които потвърждават сложността на това странно явление. 

  • Съзнанието, че сънувате

Съзнанието в тези сънища се характеризира с това, че е същото като при нормален сън. С други думи, нямате контрол върху това, което правите. Възможно е обаче да има моменти, когато човекът осъзнава, че сънува и това е известно като осъзнат сън.

Източник: iStock/Getty Images
  • Усещане за реалност

Индивидът чувства, че е буден и че усещанията, които изпитва, и средата, която възприема, са реални. Това преживяване е толкова интензивно, че той не може да разграничи съня от будното състояние. 

  • Временно нарушение на съзнанието

Понякога усещането за време е променено, така че човекът може да възприеме, че сънят в съня продължава твърде дълго. Ако той е ясен, възприятието за по-голяма продължителност може да бъде свързано с липса на мускулна обратна връзка или с по-бавна обработка на неврони по време на REM съня.

  • Фалшиви събуждания

Една от основните характеристики на съня в съня е, че човекът вярва, че се е събудил, но в действителност все още сънува. Това може да се случи в резултат на свръхвъзбуда или смущение по време на REM сън. Необходими са обаче повече проучвания в това отношение.

  • Трудности при събуждане

Субектът може да се почувства като хванат в капан на събуждане. Това може да бъде много страшно и тревожно, защото не сте в състояние да се върнете в будно състояние. Наред с осъзнатите сънища и фалшивите събуждания, трудностите при събуждане са много често срещани при тези преживявания.

Източник: iStock/Getty Images
  • Объркване

Когато човекът се върне към будност, той може да бъде объркан за някакво време, тъй като е преживял смущаващо преживяване. Може също да се почувства несигурен кое е било или не е било реално. 

Човешкият мозък преминава през три основни фази, докато спи: заспиване (будност) лека фаза и REM сън. Всяка от тях се определя от поредица от невротрансмитери и модели на активиране и дезактивиране в предния мозък.

Преходите между тези състояния могат да бъдат пълни или частични, което може да причини хибридни мозъчни състояния. Например, могат да възникнат смеси от лека фаза и будност, REM и будност, лека фаза и REM. Когато се получат тези хибридни състояния, възникват странни преживявания, като сънна парализа, осъзнато сънуване и сън в съня.

Сън в съня може да е резултат от хибридно състояние на REM сън и будност, както и в случай на осъзнати сънища. Понякога по време на REM, индивидът започва да осъзнава себе си и да възприема, че сънува. Процесът на връщане към будност обаче се прекъсва и човекът, който е очаквал събуждането, продължава да сънува.

За финал искаме да добавим, че фалшивото събуждане, тоест вярването, че сте се събудили, когато в действителност все още спите, не е същото като да имате сън в друг. Фалшивите събуждания обикновено са един сън, в който се събуждате с мисълта, че вече не спите.

Още от автора:

Гладни за вкусове: 10 страни по света, в които хората ядат най-много

5 малки тайни за безупречен грим на Дженифър Лопес

3 модерни диети, които специалистите не препоръчват

Защо всъщност се страхуваме от смъртта?

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си

Шест знака, че отхвърляш женската си енергия

Трикове, с които да накараме малко дете да се храни

Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Автор: Елизабет Астарджиева

Добавете Вашия коментар

TOP