Стига бе! 40 лева за паркинг на морето

03 Август 2022 | 12:30
0 коментара
Бизнес
Стига бе! 40 лева за паркинг на морето

Туристите по родното Черноморие се оказват неприятно изненадани от солените цени за паркинг. Това лято таксите за платените зони, както и за частните паркинги са скочили почти двойно. Да почиваш на морето с личен автомобил се оказва доста скъпо начинание, а и липсват свободни места за паркиране и престой.

Между 1 и 2,50 лева на час струва да паркираш в платена зона в морските ни градове.

„Албена“ например, ако искате да спрете близо до плажа, в така наречената зелена зона, цената е 20 лева за 24 часа. В Балчик от 1 август също вече има общинска синя зона. Тарифата е 1 лев на час, 10 лева за денонощие. Във Варна вече е възможно целодневно паркиране в синята зона, която работи от 9 до 20 часа, включително и в почивните дни. Цената за денонощие е 16 лв.

И южните курортни градове не изостават във вдигането на цените и в разширяването на зоните за платено паркиране.

В Слънчев бряг таксата за паркиране е 2,50 лв. на час, а в Созопол дори са разчертали синя зона извън града, но пък близо до морето. Там паркирането в общинската зона е между 2 и 4 лв. на час, а за денонощие 12-14 лева. Най-евтино се спира в Бургас, където синята зона е 1 лев на час, а за денонощие се плаща 6,50 лв. с ДДС.

Местата за паркиране може и да са малко, затова пък паяците шетат много активно по морето. Репатрирането на неправилно спрял автомобил във Варна удря 70 лв. В зона „Квартали“ репатрирането е 50 лв., а глобата на място – 35 лв.  Оттам се похвалиха, че слагат по 150 скоби дневно и вдигат по 40-50 автомобила. 80 лв. ще платите, ако ви вдигнат колата в Слънчев бряг и 35 лв., ако се разминете само със скоба. В Бургас репатрирането струва по-тънко – 55 лв.

Оказва се, че хотелите все по-малко предлагат безплатен паркинг към пакета услуги за почивката, въпреки че разполагат с място за гараж. Местата обаче не достигат и така за туристите остава мисията невъзможна да паркират безплатно или поне на приемливи цени. До 40 лева може да стигне дневният разход само за автомобила на морето.

Добавете Вашия коментар

TOP