Снимка в социалните мрежи разкри: Вендинг автомати са монтирани без договор на кметските сгради в Дъбрава, Еленово и на Бачиново, не плащат такси и ток

22 Февруари 2023 | 06:42
3 коментара
Общество
Снимка в социалните мрежи разкри: Вендинг автомати са монтирани без договор на кметските сгради в Дъбрава, Еленово и на Бачиново, не плащат такси и ток

Снимка на кафемашина, която се захранва с ток от кметството в благоевградското село Еленово, стана повод за противоречиви коментари в социалната мрежа. Авторът на публикацията Александър Костадинов, който е бившият магазинер, затворил миналата есен, и е брат на екскмета Д. Костадинов, веднага бе „захапан“, че завижда. Последваха коментари от рода: „Бате, колко трябва да ти е жалък животът, та да снимаш от 100 метра зумнато някаква си кафемашина и претенции да имаш“.

Проверка на „Струма“ обаче установи, че собственикът на машината Антон Воденичаров няма договор с Общината. Редът за монтиране на вендинг машина в общински сгради е чрез провеждане на търг, а върху общинска земя – с разрешение на Комисията по временни търговски обекти. Част от документацията, която се представя за сключване на договор, е схема, съгласувана от инженер за начина, по който ще се захрани вендинг машината с ел. енергия. За въпросния кафеавтомат в с. Еленово такава схема няма представена.

„Преди 2-3 месеца магазинът затвори и търсех начин да осигуря на местните хора възможност да пазаруват“, обясни кметът на с. Еленово Борислав Стойнев и разказа: „Два пъти докарвах подвижен магазин, а хората настояха да има откъде кафе да си вземат, като се съберат на приказка. Докарахме тази машина, но зимата я спряхме да не замръзне. Сега сме подготвили заявление с цялата документация и схема за захранване и я внасяме в Общината за разрешение и подписване на договор. Към 50 лв. на месец ми казаха, че ще е всичко – наем и ток. Не го правим за печалба, добронамерени сме, искаме да е в полза на хората, защото къде има вече кафе за 40 стотинки и колко ще се спечели от него?!“, коментира Борислав Стойнев.

Оказа се, че той не е единственият селски кмет в общината, изправен пред проблема с липсата на магазин или барче в населеното място. Миналата есен кафеавтомат бил монтиран и до кметството в с. Дъбрава по настояване на кмета Методи Стоянов.

„Идват хора, най-често строители от сградите, които се вдигат в селото, и молят за кафе. Правил съм на някои на любителската машина в кметството, но въпросът трябваше да се реши дългосрочно и  в началото на октомври помолих Райко Зашев, местен човек, който се занимава с такава дейност и има машини на няколко места в Благоевград, да монтира една. Сложихме я пробно, човекът беше скептичен, че няма да има никаква сметка, защото на месец и 100 кафета няма да се вземат. Зимата я спряхме, за да не замръзне, и ще видим как ще тръгне напролет. Специално питах колко ток харчи на месец, но предполагам, че не е повече от 10 лв. Още не сме решили дали има смисъл да стои машината и ако решим да остане, ще подадем документи в Общината за наем и разрешително, но разберете – по селата това е по-скоро социална дейност и от нея не се печели, защото няма оборот като в града например“, заяви кметът на с. Дъбрава. 

Ако по селата печалбата от вендинг машините е „на кантар”, със сигурност не е така в града и особено на места с голям поток и хора и липса на особена конкуренция наблизо, какъвто е районът на алеята и парк Бачиново. Точно преди дървеното мостче към парка от миналото лято са монтирани две такива машини, а читатели сигнализираха, че и двете се захранват с ток от общинския контейнер, който се ползва от инструкторите на въжения парк.

„През юли или август дойдоха двама-трима техници, чудеха се къде да ги монтират и поставиха платформите на това място“, обясни Александър, който е инструктор и работи към общинското звено „Спортни имоти“. Той предположи, че има разрешения както за монтажа на вендинг машините, така и за ползване на ток, и отрече да има монтиран контролен електромер.

„Нямаме общо с машините, казваме го и на хората, които търсят съдействие в случаите, когато машината им глътне монети, а не пусне поръчката“, обясни Александър.

Проверка в отдел „Общинска собственост“ в кметството показа, че общината има 9 сключени договора с наематели за монтаж на вендинг машини на открито, но сред тях не фигурира такъв за тези в началото на парк Бачиново. Оказа се, че през юли 2022 г. е подадено заявление за монтаж на вендинг машини на същото място от столичното дружество „Брейктайм“ АД, а отговорът на комисията е бил, че ще излезе с решение по заявлението след входиране на становище от електроинженер, от което да е видно какъв ще е начинът на захранване с ел. енергия и той да е в съответствие с изискване на Наредба 6 от 24 февруари 2014 г. Няма разрешение, категорични бяха от отдел „Общинска собственост“ и поеха ангажимент да направят проверка и да предупредят собственика да ги премахне.

Справка в Търговския регистър показва, че „Брейктайм“ АД е регистрирано през 2012 г. в София, община Столична, район Сердика. От 2019 г. я представлява Цветан Лъжански, а в съвета на директорите с мандат до 2026 г. той влиза заедно с Христо Манов, „Невек Капитал Партнърс“ АД, Петър Липовянов и „Орбит Инвестмънт Холдингс“ ЕООД с управител Петър Липовянов и собственик чуждестранно юридическо лице в Люксембург.

С фирмата като техен представител за Благоевград е свързан общинският съветник Калоян Ханджийски, който има договор за наем на общинска площ за машина за вода в сградата на онкоболницата в Благоевград.

„Нямам отношение към казуса. Мой прерогатив са водните машини на дружеството, а с кафе и вендинг машините се занимава друга фирма представител, чийто офис е в кв. „Грамада“, категоричен бе снощи общинският съветник Калоян Ханджийски. На въпрос на „Струма“ защо дружеството, което представлява, незаконно ползва общинска площ и краде общински ток, той бе искрен: „Най-вероятно дистрибуторът е подал заявление миналата година, но какво се е случило и защо не са сключили договори с Общината за ползване на площта и ток, нямам представа“, заяви К. Ханджийски.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

Mangust публикува:
22 Февруари 2023 | 08:57
За крадене е имало, има и винаги ще има!
ачо ризов е казал публикува:
22 Февруари 2023 | 08:21
ачо ризов го е казал преди една седмица и е така община благоевград за едни майка за други мащеха ачо командва с дюлгеров и двамата са кадрожиците и комисионерите а кмета събира само негатив
Иван публикува:
22 Февруари 2023 | 06:52
В община Благоевград няма юристи няма специалисти там е разграде двор кой ще направи договор еми няма кой. Общината е дадена на Мазуро заедно сас спортни имоти и си правят каквото си поискат. Кмета се разхожда в стаята като побъркан обикаля бюрото с телефон на ухото и неможе да се спре защото в главата му има нещо което го тормози.

Добавете Вашия коментар

TOP