Служители на затворени бизнеси скочиха на протест заради забавени обезщетения

24 Януари 2021 | 14:55
0 коментара
Бизнес

Собственици и служители на бизнеси, затворени заради ограничителните мерки срещу COVID-19, се събраха на протест пред Министерски съвет. Недоволството им е заради забавянето при изплащане на компенсациите. Те залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“ и хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева, предава БТВ.

Причината за протестната акция е забавянето на изплащанията на обезщетенията от 24 лева на ден за работници в бизнеси, които са затворили заради коронакризата. Демонстрантите изразяват своето недоволство от социалните мерки на правителството. 

Готвачът Иван Менчев заяви, че е един от малкото щастливи, които са получили първите 24 лева помощ за ноември, но сега ги е върнал на държавата, като ги е хвърлил пред Министерски съвет. Менчев не е получил никакво обезщетение за декември и по неговите думи това абсолютна подигравка с хората и труда им.

Друг протестиращ - Емануил Христов, казва, че вече има случаи, когато хора, получили обезщетение, сега са принудени да го върнат. Негова колежка е получила съобщение, че трябва да върне парите, които е получила, защото фирмата, в която работи, не е одобрена за помощта.

Социалното министерство призна, че има проблем със забавяне в изплащането 24- те лева на ден по програмата "Запази ме", но то идва заради огромния обем работа, както и грешки в банковите сметки. По данни на министерството близо 27 хиляди души чакат обезщетенията си

В събота премиерът Бойко Борисов заяви, че от следващата седмица се очаква 116 милиона лева да се насочат към фирмите със спрял заради мерките бизнес. Те ще се изплащат от НАП, за да се избегне забавяне.

Добавете Вашия коментар

TOP