След Великден: Сваляме килограми с много течности

04 Май 2021 | 16:44
0 коментара
Любопитно

След празниците препоръчам закуска със зърнени храни и кисело мляко, за обяд – постни ястия, за вечеря – зеленолистни зеленчуци.

Яйцата – към салатите

„През първите работни дни, след почивните, можем да предприемем едно малко по-леко хранене. Това не значи да стресираме организма си и да има рязка смяна на модела на хранене – от наситените, разнообразни трапези по време на празниците със сериозна рестрикция. Постепенно трябва да изключим от менюто си мазните животински храни, като традиционното агнешко месо. Докато великденските ни запаси приключат можем да намалим порциите, боядисаните яйца да прибавим към зелените салати, след което да премахнем и тях“.

Тези съвети даде пред “Фокус” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Раздвижване на червата

Тя уточни, че е добре да се погрижим за тялото си и да се освободим от натрупаните разградни продукти от животинските храни чрез отделителната ни система. „Трябва да приемаме малко повече пълнозърнести храни, овесени ядки, ленено и сусамово семе, просо, елда, гречка и т.н.“, добави тя.

„За да има раздвижване на червата, като специалист по хранене и диететика, ще препоръчам на закуска зърнените храни да се консумират с кисело мляко. Така ще обогатим закуската с пробиотични живи полезни бактерии, които спомагат за елиминиране за неизлъчени през храносмилателния тракт консумирани предишни остатъци от храни. По този начин ще балансираме и чревната микрофлора.

Постен обяд

По време на обяд препоръчвам да се премине към традиционните постни ястия – гювеч със зеленчуци, оризови ястия, някоя лека риба, мим-маш. Трябва да се избягват мазните сирена и кашкавал, да се премине към извара, таратор, млечна салата. Вечерята може да е на основата на зеленолистните зеленчуци – лапад, коприва, зелена салата, зелен лук, чесън. Ако сме много гладни може да се добави птиче месо, риба или парче млечен продукт“, посъветва проф. Донка Байкова.

Билкови отвари

Хората трябва да приемат много течности, така не само ще детоксикират организма, но и ще редуцират два-три излишни килограма, каза още тя.

Проф. Байкова уточни, че за справяне на организма ни с консумираната храна на Великденските празници, особено в първите дни след този период, е важно да пием много течности. „През последните години препоръката е да не пием фрешове – плодови или зеленчукови, а смутита. Може да се пие и студен чай, направен от нас, с добавка от цитрусови парченца, уханни билки – мента, джоджен, босилек. Не трябва да се пренебрегва и обикновената цитронада. Билковите отвари, зелените и черни чайове са богати на минерали и витамини, както и на антиоксиданти“, допълни тя.

Изключваме алкохола

Проф. Байкова препоръча през първите дни на Великден да изключим алкохолните напитки от менюто си. „Смяната на видовете алкохол е предпоставка за бързо или рисково опиянение. Важно е да знаем, че алкохолна напитка се сервира винаги с вода, както и някакво мезе. Алкохолната субстанция дехидратира организма, на което се дължи т. нар. махмурлук“, припомни проф. Донка Байкова.

Добавете Вашия коментар

TOP