След години издирване Брендо е задържан в Украйна! Изповедта на Иван Еринин - "Джипса", обвинен по делото „Кокаинови крале"

11 Септември 2021 | 21:58
10 коментара
Криминално

Международно издирваният от години Евелин Банев-Брендо е бил задържан от украинската полиция в Киев. Информацията беше потвърдена от българското Министерство на външните работи (МВнР) в петък. Предстои процедура по екстрадицията му. Интерпол неуспешно издирва Банев от 2016 г.

Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за наркотрафик. Евелин Банев беше задържан в България през 2012 г. В началото на 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина за участие в организирана престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, както и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик. На 17 март 2017 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 години затвор, която впоследствие беше потвърдена от ВКС. Докато вървеше процесът му в България, Банев беше предаден на италинските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния.

В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне. През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година. Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

За последно името на Брендо беше споменато в медиите в края на 2020 г. Тогава офисът на главния прокурор на Швейцария обяви края на 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени.

Миналата година световните агенции разпространиха новина за "пране на пари", "наркотрафик", "швейцарска банка" и "български борец". Дори само тези думи са достатъчни, за да предизвикат сериозен интерес. Но зад кратката новина се крие много по-интересна история, която може да съперничи на холивудски сценарий. "Ръководени от Евелин Банев, за приятелите – Брендо, 40-годишн нахъсан бизнесмен, станал милионер чрез спекула, българите се превръщат в брокери.

Цитатът е от книгата "Нула Нула Нула" на световно известния италиански писател и разследващ журналист Роберто Савиано, чиито разкрития за мафията и наркотрафика му издействаха смъртна присъда от Камората.

"Нула Нула Нула" е названието за най-качественото бяло брашно, но сред наркотрафикантите означава нещо много по-скъпо – най-чистият кокаин. Издадената през 2013 г. книга описва детайлно световната мрежа в разпространението на белия прах – от производителите в Латинска Америка, през брокерите, които организират пренасянето му през океaна, до купувачите на едро в Европа. Евелин Банев е единственият българин, споменат в "Нула Нула Нула". Савиано го описва като ръководител на група, отговаряща за транспортирането на кокаин от Карибите, Африка и Испания за няколко мафиотски фамилии в Италия.

Факт, установен от карабинерите в Торино през 2005 г. Седем години по-късно, през юни 2012 г., това разкритие довежда до мащабна операция на антимафиотите от Милано.

Разкрита е престъпна мрежа, разпростряла се между България, Испания, Холандия, Словения, Румъния, Хърватия, Финландия и Италия. Арестуани са около трийстима души и са конфискувани седем тона кокаин. Междувременно срещу Брендо започват три паралелни процеса в три държави, по които той вече получи окончателни осъдителни присъди за наркотрафик и пране на пари. Засега обаче не изтърпява нито една от тях, защото изчезна безследно след последното си публично появяване в Софийския апелативен съд през септември 2015 г. Това не му попречи впоследствие да напише книга и да купи хотел "Рила" в София от укриващия се в Дубай хазартен бос и обвиняем Васил Божков.

Предстоящото дело в Цюрих Миналия четвъртък Евелин Банев се оказа част от новина, разпространена от Асошиейтед прес, макар името му дори да не беше споменато в нея. Офисът на главния прокурор на Швейцария обяви края на 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени. Описаната от разследващите схема е действала най-вече в периода между 2004 и 2008 г. Сред споменатите в обвинителния акт, внесен във Федералния наказателен съд в Цюрих, беше и "български борец".

Бившите състезатели по борба се превърнаха в символ на организираната престъпност в България в първите години след промените през 1989 г. Този генезис беше описан накратко и в официалното съобщение на швейцарската прокуратура от 17 декември. Тя спести имената на обвиняемите, но огласи подробности от разследването, които разкриват достатъчно, за да стане ясно, че то се е занимавало именно с групата на Евелин Банев.

Бивш състезател по борба от Тополовград, който е сочен от българските и международните служби като активен участник в трафика на кокаин в Европа през първото и началото на второто десетилетие на XXI век. Брендо се издирва неуспешно от Интерпол от 2016 г. във връзка с трите му неизпълнени досега присъди. Една от тях беше произнесена от Касационния съд в Италия през 2017 г. - за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на кокаин. Именно този факт потвърждава, че споменатият от швейцарската прокуратура български борец е именно Банев. Обвиненията на швейцарската прокуратура В официалното съобщение за края на 12-годишното разследване се казва, че от началото на 2000 поне до 2012 г. неназованият български борец "управлява йерархична криминална структура, която се занимава с трафик на кокаин и изпирането на пари от тази дейност". Споменава се също, че е бил осъден на "дълги години затвор" в няколко европейски държави, сред които Италия, "където през 2017 г. е признат за виновен за това, че е свързан с криминална организация".

Въпросният българин е описан като човек, генерирал и изпрал огромни печалби от трафик на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море. Швейцарските разследващи твърдят, че между 2004 и 2007 г. проследените от тях доходи от наркотрафик са били внасяни в местни банкови сметки в банкноти в малки купюри с цел пране на пари чрез закупуване на недвижими имоти в Швейцария и България.

Разследването започва през 2008 г., като първоначално заподозрени са само споменатият борец и работодателят му. Вторият е осъден през 2017 г., след като пренася 4 млн. швейцарски франка в колата си от Испания до Швейцария. Впоследствие кръгът от разследвани включва бивш банков служител, мениджър в Credit Suisse, ръководителя на престъпната група, бившата му жена, финансовия му съветник и още няколко души.

Ключова роля е имал бившият ръководен кадър в Credit Suisse, който е помогнал на престъпната група да изпере около 16 млн. швейцарски франка, като не е сигнализирал компетентните институции за съмнителния произход на тези пари. Банката е обвинена за това, че между 2004 и 2008 г. е нарушила редица разпоредби за противодействие на прането на пари, включително собствените си вътрешни правила. Наред с това, Credit Suisse не е откликнала на искане от швейцарските власти за блокиране на 35 млн. франка на групата, вследствие на което те са били преведени в чужбина.

Швейцарските власти смятат, че българският борец е спомогнал за прикриването на престъпния произход на около 7 млн. швейцарски франка в периода от юли 2005 до април 2009 г. Официалното съобщение на местната прокуратура от 17 декември уточняваше, че разследването по случая е било разделено през декември тази година, тъй като "организаторът на групата" няма как да бъде открит в кратки срокове. Затова е взето решение за внасяне на останалите обвиненият във Федералния наказателен съд в Цюрих.

Съдебното минало на Евелин Банев Фактът, че ръководителят на споменатата престъпна група към момента е неоткриваем за швейцарското правосъдие, също съвпада с обстоятелството, че Интерпол неуспешно издирва Банев от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките. Той беше задържан в България през 2012 г. и предаден на италинските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния.

В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне. През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година. Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съдът в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния.

Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина. В началото на 2013 г. Софийският градски съд осъди на 7 години и половина Банев за участие в организирана престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, както и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик.

На 17 март 2017 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 години затвор, която впоследствие беше потвърдена от ВКС. Връзката със Стоян Мавродиев Именно по това дело през 2013 г. като свидетел беше призован тогавашният председател на Комисията за финансов надзор (КФН), бивш изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) и ексдепутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев. Той така и не се яви в съдебната зала, но в негово отсъствие стана ясно, че подписът му стои върху пълномощни на подсъдимата заедно с Брендо Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев – баща на убития ѝ мъж Константин Дишлиев. "Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в "Еръм банк", заяви тогава пред СГС наблюдаващият прокурор по делото Мариана Станкова, цитирана в официален протокол. Мавродиев обаче така и не изясни връзката си с въпросните две дружества, фигуриращи в обвинението срещу Банев, защото Станкова се отказа от разпита му.

Според тезата на прокуратурата Брендо е извършил превод за близо 2 млн. лв. в швейцарска сметка на "Куилин венчърс" през 2004 г., които след това са преведни на "Фиделити ентърпрайсиз". Самият Мавродиев публично декларира, че Евелин Банев не му е бил клиент, но никога не коментира причината да бъде призован като свидетел по това дело, нито фактите по делото, свързващи го със случая.

ИЗПОВЕДТА НА ИВАН ЕРИНИН, ОБВИНЕН ПО ДЕЛОТО С БРЕНДО

Кокаинов крал проговори от Италия за в. „Уикенд"

9 месеца след арес­та му в нашумялата акция срещу трафик на наркотици, наче­ло на който се смя­та, че стои Евелин Банев - Брендо. Бизнесменът Иван Еринин от Банско е подсъдим в Италия, че участвал в канал за дрога. В родния си град 42-годишният Иван и по-малкият му брат Йордан са из­вестни като Гипсо- вете - Джипсовете на местния диалект. Имат разностранен бизнес от строител­ство, недвижими имоти до механа, дискотеки, такси­метров превоз и др.

Години наред братята Еринини са в приятелство и биз­нес съдружие с друг банскалия - Васил Донев - Доневио, зверски разстре­лян на 3 юли ми­налата година край с. Баня, близо до Разлог. Донев вър­теше самостоятелно и лихварство, като през април 2012 г. бе арестуван за из­нудване. Около година пре­ди убийството на Донев съдружието мус братята Еринини се разпадна със скан­дал. Иван Еринин пък бе задържан в акцията„Кокаинови крале" в края на май миналата година. Преди дни стана известно, че Еринин е освободен от за­твора в Милано и е под домашен арест, в очакване на при­съда. Заговори се, че решетките са заменени с по-лека мярка за неотклоне­ние от италианския съд, защото Еринин е пропял срещу Брендо със свиде­телски показания. И че е включен в програма за защи­та на свидетелите, като самоличността и визията му щели да бъдат променени и изобщо нямало да се върне в Бъл­гария. „Уикенд" успя да се свърже с Иван Еринин в Милано, за да чуе и негова­та версия. За първи път „кокаинов крал" проговаря след ар­естите преди почти година на близо 40 души, повече от ко­ито са българи, на­станени в различни затвори в Италия.

- Г-н Еринин, вече сте на свобода, макар и под домашен арест. Изненад­ващо ли беше за вас, че съдът ви замени мярката за неотклонение с по-ле­ка? Как така изведнъж сте на свобода?

- Не е изненадващо, нито е изведнъж. И не е отскоро, както се твърди в България. Но съм добре, повече от ме­сец съм извън затвора. Свикнахте ли с новата си титла „кокаинов крал"?Все пак почти година вече носите тази „корона".

- (Смее се.) Скоро един­ственият български журна­лист, който видях в съда тук, ме пита, без да знае кой съм: „Това делото за „Кока­иновите крале ли е?". Да - казах му - кажи кой крал ти трябва точно. А той ме пита откъде знам. Е, нали и аз съм кокаинов крал, отвърнах му аз. А защо си на свобода, продължава да разпитва вашият колега. И ето и на вас ще отговоря като на него: Ами защото няма доказателства, че съм кокаинов крал. А сега допълвам: дори обикновен крал няма доказателства да съм.

- Сигурно имате добър адвокат?

- (Разсмива се отново.) Тук добрият адвокат освен да те съдере, да ти вземе парите - друго няма. Те са си полицаи всичките - тукаш­ните адвокати. Могат само да те нагласят тези скъпите адвокати. Но откъде да знае човек в началото. Ако бях взел, да кажем, обикновен адвокат - отдавна да съм навън. А аз взех един специ­ален и в крайна сметка той никаква работа не свърши. Адвокат - просто ей така.

- А откъде пари за скъп адвокат? (През смях.)

От Колум­бия, откъде другаде, нали съм кокаинов крал! Но на мен Колумбия ми е Банско. Бизнесът ми е напълно на светло, данъците си плащам до стотинка. Всеки може да провери, а и редовно съм проверяван от редовни ре­визии. Този бум, който станав Банско от години, всеки, който се е потрудил, няма как да няма резултат за бизнеса му. - Каква е вината ви? Според вас, не според съда? Че се бях свързал с едни хора, по-точно с един Нико­лай Силвио Йовчев, който успя да ме завлече дори и с париосвен че ме завлече в за­твора.

- А може ли да започ­нем по-отначало и да ка­раме подред?

Тук в Бъл­гария най-известното е, че главният кокаинов крал е Евелин Банев - Брендо. А според същата версия всички останали сте част от организирана престъп­на наркогрупа, като вие, г-н Еринин, сте свързван директно с този българо- италианец Николай Силвио Йовчев по пътя на наркотика.

Може ли да разплетем цялата тази върволица от „кокаинови крале"?

- От целия този поменик аз съм говорил някога, един­ствено и само с Йовчев. И това вече е доказано в хода на делото. С никой друг нико­га не съм контактувал, нито са ми били шефове, нито съм работил с тези хора. Запоз­нах се в затвора с хора от т. нар. дело „Кокаинови кра­ле" - италианци, словенци, българи и др. Между другото, от 36 в началото задържани, повечето са пуснати, 14 са останали - не само българи и аз в това число. Понеже е много голяма акцията - голяма, голяма - та нищо накрая. - Но все пак доста месеци сте в затвора вие лично…

- Да, моят проблем, пак казвам, е Силвио Йвчев. Познавам се с него, през него и мен ме забъркват.А аз съм купувал коли от Йовчев, а не наркотици. И в разговорите с него по телефона, които са прихва­нати, говоря за коли - не за наркотици.

- Къде го намерихте този Йовчев? Как се запознахте?

- Отдавна в Банско. Когато се запознах, беше дошъл на ски. Запознаха ме с него заради бизнеса ми с авто­мобили, с какъвто и той се занимава. Ето, в Банско е известно колко много ита­лиански коли съм продал. Купувал съм от Йовчев коли и съм ги продавал в Бълга­рия. Той е българо-италианец, има много контакти и в България, и в Италия и така се запознахме заради търговията с автомобили.

- Йовчев с Брендо познава ли се ?

- Не, мисля, че не се по­знава. - А вие познавате ли се с Брендо? - Не го познавам лично, никога не съм говорил с него. Знам го от вестниците.

- Как по-конкретно ста­на така, че заради Силвио Йовчев получихте обви­нение и арест за нарко­тици?

- В Италия няма шест-пет - за един разговор с някого, когото проучват, можеш да станеш подозрителен и да заминеш ти. И не защото го­вориш за наркотици. И това е през 2005 г. И добре, че оттогава не съм говорил с него. Защото сега, макар и несправедливо забъркан в цялата тази каша, - поне ме лови т.нар. помилване

- Какво обвинение по­лучихте?

- За трафик на наркоти­ци. Свързали са ме в един кюп с разни хора. А аз тези хора не ги познавах изобщо. Запознах се в съда с тях. И разбрах, че съм пренасял лично наркотици от Колум­бия. А в Колум­бия, че и в цяла Южна Америка, не съм стъпвал през живота си.

- Споменахте за помилване. Това означава, че ако бъдете осъден, положението ви се облекчава с 3 години по-малко в затвора - оп­ростени според силата на италианския закон за по­милването, приет в среда­та на 2006 г., така ли?

- Да, не ми е толкова тежко т положението имен­но заради помилването. Но това не означава, че няма да си търся нарушените ми права. Дори и до Страсбург ще стигна. - С това помилване сте като Силвио Берлускони - и него го хвана по едно от делата. - Така се получава май. (Смее се.)

- Кое ви успокоява в момента, как смятате, че ще ви се развият нещата, като се има предвид и тази амнистия?

- След като според съда съм извършил престъпле­ние през 2005 г., това оз­начава, че помилването ме лови - като всеки друг, който е осъден за престъпление преди влизането на този за­кон в сила. А моите контак­ти с Йовчев, за които на практика съм задър­жан и ме съ­дят, са от 2005 г Оттогава не съм контак­тувал с него, още тога­ва се отказах по мои си причини. Но тук в Италия са ме снимали с Йовчев през 2005-а, когато бях, за да транспортирам автомо­били от сделка и пренощувах в апартамента му. Пътувахме и до Милано с моята кола, а тогава са ни следили. А мен нито ме е интересувало Йовчев тога­ва с кого е говорел и какво - не знаех италиански, сега го понаучих в затвора. Но тогава, след като ме засичат заедно с Йовчев и ме сни­мат, установяват и кой съм и италианската полиция се обажда в България и казва на българската, че аз съм трафикант и разни такива подобни. И в България ми започнаха проблемите, без изобщо да знам защо. По­лицейски партенки, че аз и бизнес партньорите ми перем пари от наркотици, данъчни и финансови про­верки една след друга на фирмите ни. Но всичко беше наред. - Само че вече сте били влезли в полезрението на разследващите в Италия, така ли?

- Точно така.

- И какво сочи сега „аритметиката",ако ви осъдят за това, което сте обвинен?

- Могат да ми дадат до 5 го­дини лишаване от свобода. Но има 3 години амнистия и почти година съм задържан.Но мога да получа присъда и по-малка от 5 години. Което пък и на всяка година зад решетките се приспадат и още 3 месеца.

- Вашето дело едно и също ли е с това на Брендо?

- Не, напълно отделни дела са. Както е отделно и делото на Силвио Йовчев. Той е в едно дело с Брен- до. Те са с по-тежки обви­нения.

- С Брендо в един затвор ли сте?

Той е във Вогера, близо до Милано. - Не сме. Всички българи по тези „Кокаинови крале" са в различни затвори. Аз бях в „Сан Виторе" в Мила­но. Йовчев е в друг затвор, но за малко беше в „Сан Виторе", но в друг отряд, не бяхме заедно.

- Видяхте ли се все пак?

- Засякохме се. Попитах го: „Защо сме тук, заради теб е?". А той само се хва­щаше за главата. Каза ми да кажа, че той е виновен. - Но какво да казвам, вече е свършен факт - А и той си се е подготвил да си стои в затвора.

- Кога ще е следващото заседание по делото ви и ще има ли присъда?

- Чакам, отложиха го от началото на този месец за 30 април, още не знам точ­но. Очаквам да разбера на колко ще ме осъдят.

- Откога точно сте из­вън затвора под домашен арест?

- Разбрах как в Бълга­рия се твърди, че освен че съм навън от няколко дни, съм излязъл като защитен свидетел, защото съм бил „пропял" срещу Брендо, ко­гото, както казах, изобщо не познавам. Истината е, че ми смениха мярката на дома­шен арест още от 4 март. Не съм защитен свидетел, не се крия. Мога да си дам адреса на всеки, който иска, и да дойде да види къде се крия. В една вила живея близо до Милано. В нея са и няколко италиански семейства. - В началото се стряскаха от карабинерите - макар да не стоят на пост, а да идват през ден-два. Но сега съседите казват, че по­лицията и тях ги пази. Пра­вим си барбекю на двора. А това, че съм щял да си сменя физиономията и да приемасамоличност, са прос­то глупости. Макар че може да се каже, че вече съм си сменил външността. - Защо? - (Смее се.) Ами отслабнах 25 кг в затвора. И тренирам много, подмладил съм се, на културист приличам вече.

- Къде точно ви залови­ха и арестуваха?

- В Италия ме задържаха, и то след като сам се преда­дох. Първо ме били търсили 10-15 дни в България. И се чудя как не са установили, че съм излетял със самолет точно за Италия. Арестуваха ме в хотел. Като разбрах, че ме издирват, отидох и се регистрирах в хотел, макар че бях отседнал в къщата на приятел. Чух по българска телевизия, че на еди коя си граница е задържан Йордан Еринин, а това е брат ми - и имената бяха объркали. Така разбрах, че мен търсят. Аз, а не брат ми съм пътувал често до Италия. Познатият, при когото бях отседнал, ми казва: „Крий се". Защо да се крия, кой нормален човек би си помислил, че преди 7 години си говорил с някого по телефона и затова сега могат да те арестуват. Дъл­го са ме издирвали значи, докато аз изобщо не съм се крил. Постоянно съм пъту­вал през това време и до Италия, и на други места в Европа. Заради бизнес в Испания, в Австрия. Като чух, че ме търсят, бях убе­ден, че е някаква грешка, и исках да съм наясно. Просто отидох на хотел, регистри­рах се и още на другата сутрин пристигнаха и ме арестуваха. Преди да раз­бера какво точно се случва, дори си помислих, че е ня­каква „политика". Нещо ми е спретнал бившият кмет на Банско, с когото влязохме в конфронтация на изборите, защото не него избраха за пореден път. И той реши, че Иван Еринин е виновен, а не, че на банскалии до гуша им е дошло едно кметско семейство да се облагоде­телства толкова години. -

- Бяхте дълги години съ­дружник в бизнеса заедно с Васил Донев, когото за­стреляха миналата годи­на, след като вие бяхте арестуван. А около година преди това се бяхте раз­делили като партньори. Имаше версия, че той ви е натопил в кокаиновата афера за отмъщение. 

- Не може да е Васко. Той ми спретваше номера, но не - в никакъв случай не е той. Толкова години бяхме приятели. - Когато тук разбрах за убийството му, с глас плаках - Цял живот сме били заед­но. Неговата грешка беше, че се побърка от парите - дойдоха му в повече. Години го защитавах и му се карах да спре с лихварството, да не влиза в разпри с всякак­ви големи мутри от Перник, от София, да спре да дава пари с лихви, да тормози всички наред. А за 200 хил.лв. на­пример ще те ут­репят и още как. Слушаше ме. Но в последните ня­колко години на­пълно се побърка и започна да слу­ша лоши съвет­ници. Ако си бях в Банско, макар и да бяхме в конфликт, поне можеше да опитам да не стигне дотам.

- А затвора, как го пре­живяхте?

- Не се притеснявах, дори като ме затвориха, ми беше интересно. Аз съм човек, който приема нещата какви­то са. Е, като ми донесоха - тая, дебелата книга - 600 страници обвинение, първо си казах „Лелеее!". Но после видях, че това е за всички обвинени общо, мен ме има на няколко странички. Ита­лиански „колеги" по затвор ми помогнаха да се справя с „книгата". Те са дълбоко запознати с подобна мате­рия. Разгледаха обвинени­ята и ми казаха: „Това не е проблем за теб, хич не се притеснявай". Така и из­лезе, каквото те ми казаха, така стана. И още на втория ден вече бях наясно колко ще стоя в затвора. Както и разбрах, че не мога да се защитя. - Казват полицаите - ти си човекът, ти си организатор - иди доказвай, че нямаш сестра. Те ти казват какво било станало и край. А съ­дията гледа какво са писали карабинерите. Това е. Едно разбрах със сигурност, Бъл­гария е много по-демокра­тична държава от Италия. А и на нас - на чужденците - италианската праворазда­вателна система гледа като на втора ръка хора. А ако някой си мисли, че у нас има организирана престъпност, нека се запознае с италиан­ската. С всичко, което всеки ден излиза в медиите - от сутрин до вечер това са но­ вините тук.

- Какво ще правите за­напред?

- Когато всичко приключи тук, ще си защитя правата за тези 9 месеца затвор. В Италия има супер модерни затвори, но те са за тези с големите присъди. Освен това, ако италианец е със същото обвинение, с какво­то е Брендо, още на вто­рия месец да си е излязъл. А при мен нещата ще са наред в крайна сметка, но всичко беше за едно голя­мо нищо. Нямаше никакво разследване, никой не ме е разпитвал. Разследване­то било приключило през 2008 г. Но пък са похарчили много пари и защо да не на­правят една голяма, голяма акция. Да организират орга­низирана престъпна група. Станах страшен престъпник за нищо. Но съм спокоен, бизнесът ми е чист, целия паричен поток мога да си го докажа. Но пък за това време в затвора си преброих приятелите в България. Вестник "Уикенд" снимка:ПИК

Добавени коментари

Ковид публикува:
12 Септември 2021 | 21:07
Тук пишат благоевградски проститутки-тролове на бриндо и ни един банскалия ;)
gargata публикува:
12 Септември 2021 | 11:41
majko beh zabravil blago todev ga namushka golemiq donosnik s noj v rakata maiko kak se vturaha pa sa mu pravaa svirchi evala na blago todev majkar
Независим публикува:
12 Септември 2021 | 11:30
Банските мишки се скрия. Банско не е едно време се е вече нищо. Сичко се продава по Банско- така че е . Има там двама- трима дека си фърлааа картите между бих си и тва е. Банскалия че видиш да седне в некое заведение по пазаре дека по тънкана. Има видов ден!!! Беа се разфърлили много. Не се сърдете каквито хората,такваа и управата и всички в нея и около нея!
Опа публикува:
12 Септември 2021 | 11:01
Това интервю от коя година е?
Хаха публикува:
12 Септември 2021 | 10:48
Най-големите доносници са Гипсовето това го знае всеки!Те си топят от 30-г и затова не ги закачат,иначе са пълни мишки особено малкия.Оня плъх Благо одраска брат му а се Даньо е по-цел ден с тоя путьо.Гъбата го шляпна на центъра в Разлог и Ушко орева сичко,и бега като пълна п..ка.Та тия си се душат доносниците си се събират да пеят в хор!Пълна пародия са тия псевдо борци
герб итн бсп публикува:
12 Септември 2021 | 10:34
ще командват чйосовете да защото кадевия е тъпак медуза палячо охлюв той неможе да вземе решение застанал като путю я така я иначе да ти еба мачата и мръшата ако не ставаш си бегай в кащи и тава е мръша долна бил в данс като си бил покажи що си научил а не да те командват мутрите заплатаджия мите русков убаво му беше казал ти немаш пари ние че дадем а ма требува да слушаш а нашия не само слуша ами го и лапа на чобането;
golemiq bokluk публикува:
12 Септември 2021 | 09:30
plakal za donevio male male beshe se nasral koga vasko beshe izvadil pushkata nema takiva kurvi a blago ga go poreza po rakata beshe podmochnal strahlivi donosnici che doide i vashto vreme dano na golemio mu e aresal sekso v italiq pa melechkiq ot krai vreme si lapa pishki
До Юлев публикува:
12 Септември 2021 | 09:26
Помагат единственно на себе си взимат пари и то милиони от обществени поръчки. Кадев не е кмет той е кукла на конци. Кадев нема думата. В Банско командва Ване и Дане другите са мишки послушковци. Ще си го трасим Жоре Икономов.
Банска есен публикува:
12 Септември 2021 | 09:13
Стига глупости писахте. Братята работят с Кадев, с общината. Миналото си е минало, важно е сега какво правят. А те правят добро, строят, ремонтират, помагат!
змията публикува:
12 Септември 2021 | 09:05
гипса говорил за коли чували се по телефона аааааа дрън дрън а са се виждали в банско и италия с човека дето му казал в затвора да казва че той е виновен. няма некой да не знае нарко бандата на в банско кой я командваше даже васко донев беше пял в полицията така че колко и да се правят някои хора на светии е ясно едно в италянския затвор не излизаш маж нашия. там първо праскаа в турското посолство после бият.

Добавете Вашия коментар

TOP