СКАНДАЛЪТ „АПАРТАМЕНТГЕЙТ” ГРЪМНА И В ЮГОЗАПАДА! „Антикорупционна експертка” от с. Абланица назначена в КПКОНПИ с атрактивно уверение за завършено висше и още...

05 Април 2019 | 18:18
0 коментара
Общество

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев, който малко преди да гръмне скандалът „Апартаментгейт” бе награден в Благоевград от местния Общинския съвет за наркотични вещества с голямата награда за борба с противообществените прояви и за добросъвестно изпълнение на служебните задължения, е назначил миналата година с доста странни документи члена на КПКОНПИ  Силвия Русанова Къдрева от хаджидимовското с. Абланица, обяви вчера разследващият сайт Афера.бг.

На 22.03.2018 г. Георгиев е входирал в НС писмо-предложение с вх. № 880-00-8/22.03.2018 г. Къдрева да стане член на оглавяваната от него комисия и в него е написал, че тя притежава магистърска степен  по специалността „Библиотечно-информационни науки“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Същия ден (22.03.2018 г.) той прилага и придружаващи документи, с които да се докаже образованието на С. Къдрева. Става въпрос за диплома за полувисше образование от Института по библиотечно дело, който Къдрева е завършила през 1994 г., и удостоверение, издадено на 13.04.2018 г. от ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, според което 3 години след като е получила полувисшето си образование, на 25 ноември 1997 г. дамата е завършила в Алма матер и висше със специалност „Библиотечно-информационни науки”, макар в това удостоверение да не е посочено дали степента е бакалавърска или магистърска.

Как на 22.03.2018 г. Пламен Георгиев входира предложение за кандидат-член, като прилага документ, издаден близо месец по-късно – на 13.04.2018 г.; как с това удостоверение се доказва, че на основание завършено полувисше образование е издадена диплома за висше образование; защо, ако г-жа Силвия Къдрева притежава диплома за висше образование, не е приложила само нея, а не и тази с полувисше образование; ако си е загубила дипломата за висше, защо не си е извадила на 13 април дубликат, а представя този странен документ, наречен „уверение” – това са част от резонните въпроси, които задава сайтът.

Противниците на управляващата партия, чието назначение миналата година стана Георгиев, припомниха, че още тогава документите на специалистката от Абланица предизвикаха смут в деловодството на парламента, където членовете на КПКОНПИ бяха гласувани. В края на март 2018 г. Георгиев предложи нейната номинация, но парламентарната антикорупционна комисия изиска Силвия Къдрева да представи в 5-дневен срок допълнителни документи, че отговаря на критериите за член на комисията в частта за образователен ценз. Към онзи момент дамата беше директор в дирекцията на Сметната палата с 19-годишен стаж.

Пак миналата пролет в интернет се появи извадка от уникалното CV на Къдрева, с което тя е кандидатствала за работа в престижната комисия, която трябва да бори корупцията. В автобиографията си дамата е отбелязала, че по професия е „антикурционен експерт”, а не библиотекарка.

Силвия Къдрева, на която поне средното образование в Разлог никой не оспорва, е поредният скандал, който избухва в КПКОНПИ. Дни след като му връчиха в Благоевград голямата национална награда, стана ясно, че Георгиев е от групата висши държавници на високи постове, наред с Цецка Цачева и Цветан Цветанов, облажили се с евтини апартаменти – през 2017 г. той си купил мезонет в столичния кв. „Гео Милев” и платил за него 293 374 лв., при данъчна оценка над 450 000 лв., освен това забравил да посочи, че ползва и 186 кв.м покривна тераса.

Към момента Георгиев отрича да е направил грешката умишлено и твърди, че въпреки че той е ползвател на застроената тераса, тя се води обща площ на кооперацията, но вчера премиерът Бойко Борисов го посъветва или да си даде оставката, или да излезе в дълъг отпуск, докато прокуратурата приключи разследването си за въпросния апартамент. Георгиев избра втория вариант и от днес официално е отпускар.

В отпуск излезе и неговият заместник Антон Томов Славчев, който трябваше да разследва шефа си. И при него причината бе имотната му декларация. Оказа се, че също като Георгиев, Славчев не е декларирал пълната цена на остъклена тераса от 244 кв.м, за която платил 38 000 лв., а в същото време в имотния регистър същата тераса е изповядана на цена 216 419 лв. От публикувани снимки през Google Earth личи, че постройката е със солиден покрив и е напълно пригодена за целогодишно обитаване, а достъп до терасата имат 3 апартамента на първия етаж на сградата на ул. “Нишава” 4 в кв. “Хиподрума” – единият от тях е собственост на Антон Славчев, другият е на неговата приятелка Зорница Атанасова Тодорова, с която той живее на семейни начала и имат 2 деца, а третото жилище се води „ателие” и е закупено от брата на Антон Славчев – Светослав. Оказва се, че Славчев е платил за 62,6 кв.м и 3 гаража в престижния столичен квартал само 29 251 лв., а за жилището от 64 кв.м Тодорова се е бръкнала  20 140 лв. Явно и тук става въпрос за много добра и изгодна сделка, защото по времето, когато двамата са се обзавеждали с жилища на цени по около 150 евро квадрата, съседите им в „Хиподрума” са плащали над 1000 евро. И тук едва ли става въпрос за липса на пари, защото Зорница Атанасова – председател на ПП „Напред България”, бивша кметица на Нови Искър от ГЕРБ и юрист на Столична община в първия мандат на Йорданка Фандъкова, е доста мощна бизнесдама и голяма част от милионите й са от обществени поръчки, спечелени в общините Кочериново и Якоруда.

Тодорова е свързана с фирмите „Юнивърсъл консултинг и Ко” ЕООД, „ПСТ Груп” ЕАД, „Нова Техно билдинг” ЕООД, „Европарк проджект” АД и „Неомон” ЕООД, чрез които има над 12 спечелени обществени поръчки, а само в община Кочериново е сключила договори за около 11 000 000 лв.

Вчера кметът на Кочериново Иван Минков каза за „Струма”, че никога не е виждал г-жа Атанасова, освен това за всяка обществена поръчка  се назначава комисия, в която той не участва, но проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки показа, че действително нейни фирми са спечелили почти всички големи строителни обекти в общината през последните 6 години. Най-често дамата е играла в консорциум с 1-2 други фирми, но неизменно като адрес, на който община Кочериново трябва да води кореспонденцията си във връзка с поредния строителен обект, е посочена ул. „Кораб планина” № 55 в столичния кв. „Лозенец”, откъдето се управляват почти всичките фирми на Атанасова.

Съгласно документацията в АОП, през ноември 2017 г. „Билд Кочериново” ДЗЗД, чиято електронна поща съвпада с пощата на една от основните фирми на бизнесдамата, е сключила договор за ремонт на улици в община Кочериново на стойност  368 750 лв. без ДДС. През август 2015 г. Атанасова е обновила парковете на кочериновските села Стоб и с. Мурсалево срещу 744 258.95 лв. без ДДС – тук поръчката е спечелена от регистрираната на „Кораб планина” „Евро Еко Билд” ЕООД.

През февруари 2015 г. ДЗЗД „Еко Терм груп” /с адрес за кореспонденция на познатата вече улица/ изгражда противопожарна кула в с. Пастра на стойност 461 730.16 лв. без ДДС. Същата година Атанасова се захваща и с асфалтирането на уличната мрежа в Кочериново срещу 581 914.29 лв. без ДДС. През април 2014 г. неуморната строителка се включва в изграждането на пречиствателната станция за отпадни води на община Кочериново по 2 обособени позиции, за които получава още 568 797.73 лв. без ДДС. Отново на нея са поверени строително-монтажните работи на градските площадни пространства и читалища в гр. Кочериново и с. Пороминово, за което взема  842 946.2 лв. без ДДС, и т. н.

Добавете Вашия коментар

TOP