СКАНДАЛНО! Строената с труда на благоевградчани хижа „Македония” одържавена зад гърба на Туристическо дружество „Айгидик“

06 Януари 2017 | 18:29
0 коментара
Общество
СКАНДАЛНО! Строената с труда на благоевградчани хижа  Македония” одържавена зад гърба на Туристическо дружество  Айгидик

Хижа „Македония“ стана държавна собственост зад гърба на благоевградското Туристическо дружество „Айгидик“, което я стопанисва, съобщи председателят на УС на сдружението Иван Големеев. По думите му това е станало задкулисно, докато дружеството се е опитвало да получи информация за собствеността на имота с цел участие по проекти за еврофинанасиране.

Преди повече от година те отправят запитване до общината за собствеността на хижата и след като получават отговор, че не е общинска, същият въпрос е зададен по надлежния ред и към областта. От там обаче отговор не идва, поради което ТД „Айгидик” завежда дело в Административен съд по Закона за достъп до обществена информация. Съдът отменя мълчаливия отказ и се произнася да бъде предоставена информация.

„Така наскоро научихме, че хижата e актувана като държавна собственост. Оказа се, че докато е вървяло делото, тихомълком е задействана процедура за одържавяване на хижата, която сега може да бъде дадена на кого ли не. Ние не сме съгласни с това, защото тази хижа има сантиментална стойност за нас. Тя започва да строи през 1934 г. с доброволния труд на туристи и е изградена през 1937 г. До ден-днешен е поддържана от туристическото дружество в Благоевград. Хижата е на изключително сурово място, изисква много грижи. Дружеството полага много усилия за поддръжката и през 2015 година хижа „Македония” е призната за най-добрата в България. Това означава, че е в ръцете на добри стопани и нищо не налага да бъде одържавена. Разполагаме с документи за заплати на хижари, разходи за ремонт и поддръжка през годините. Всичко това е ставало прозрачно, със средства на туристическото дружество и общината, която е подпомагала по силата на Закона за високопланинските обекти. Дейностите ни са изключително затруднени заради трудните климатични условия, начинът за транспортиране е изключително скъп, но във времето сме се справяли. Това не е комерсиално място, това е гнездо на туристи, където можем да се срещаме и споделяме своите вълнения за планината.

Това е най-големият скандал в 80-годишната история на хижата, което неминуемо що предизвика негативна реакция сред гражданите на Благоевград”, категоричен е Иван Големеев.

Той предполага, че ситуацията ще се повтори и с хижа „Чакалица“, за която са завели идентично дело за изясняване на собствеността поради затъмнението от страна на областната управа. Председателят на туристическото дружество допуска, че най-вероятно към хижата има апетити за усвояване на европейски средства.

„Ще използваме всички законови средства за защита на обществения интерес и поправяне на тази несправедливост. Като се почне от дела за собственост, та до протести, каквито не се съмнявам, че ще има, ако ни пратят съдия-изпълнител. Не изключвам и това да се случи, като се затопли времето, тъй като едва ли ще го направят при тези тежки зимни условия”, добави Иван Големеев.

Потърсен за коментар за скандалната ситуация с хижа „Македония“, областният управител Бисер Михайлов заяви по телефона, че тя винаги е била държавна. „Няма драма, имаше искане за актуване от страна на НП „Рила” на 28 юли 2016 г., тъй като хижата е на негова територия, и като институция, призована да защитава държавната собственост, издадох съответния акт. Ако от дружеството се считат за засегнати, нека си заведат дело”, каза губернаторът. В удостоверението, което издава след съдебното разпореждане по повод запитването на Туристическо дружество „Айгидик“, е написано, че „хижата е регистрирана за публична държавна собственост на 22 ноември 2016 г. и на 28 ноември е вписана в Службата по вписванията”. Официалният документ е подписан от областния управител на 15 декември 2016 г.

Хижа „Македония” се намира в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила. Разположена е на 2166 м в южното подножие на Голям Мечи връх, което я прави една от най-високо разположените хижи на Балканския полуостров. Масивната двуетажна постройка с площ 137 кв.м е изградена в далечната 1937 г. в землището на село Бистрица, община Благоевград, благодарение на доброволния труд и ентусиазъм на любителите на планината и туризма. Първоначално тя е кръстена на името на местността, в която се намира - Айгидик, което в превод от турски език /ayi - мечка и gedik - пролука, проход/ означава Мечи проход.Струма

СКАНДАЛНО! Строената с труда на благоевградчани хижа  Македония” одържавена зад гърба на Туристическо дружество  Айгидик

Добавете Вашия коментар

TOP