Сигнализираха прокуратурата за вандалското премахване на паметника на гвардейците на ГКПП-Станке Лисичково

23 Януари 2024 | 13:21
1 коментара
Общество
Благоевград
Сигнализираха прокуратурата за вандалското премахване на паметника на гвардейците на ГКПП-Станке Лисичково

Военен паметник на загинали гвардейци по време на Втората световна война на ГКПП-Станке Лисичково е бил изровен и хвърлен в канавка. За това бе подаден сигнал до прокуратурата в Благоевград от граждански организации и от Съюза на офицерите и сержантите от резерва. В момента на граничния пункт се извършва голям ремонт  и строителите са изкопали паметника, който е масивен и тежък. Според гражданските организации това е вандалско отношение и трябва незабавно да се разследва и да се вземат мерки.

 Строителите обещали да го върнат обратно, но никой не вярва в това, казаха от гражданските  организации в Благоевград.

Паметникът  е поставен на граничния пункт през 60-те години на миналия век в знак на почит и уважение към загиналите деветима гвардейци от Горна Джумая/днешен Благоевград/ по време на Втората световна война на 15 и 16 септември 1944 г. в битката при с. Звегор (днешна Р.С.Македония). Това са млади хора са възраст от 20 до 35 години. Паметникът е преместен и монтиран на територията на ГКПП „Станке Лисичково" поради недобронамереното отношение на властите на тогавашна Югославия.

Повече от 15 години Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса и Движение „Ние,жените", заедно с храма „Въведение Богородично" – Благоевград, РИМ – Благоевград, Съюзът на ветераните и други НПО организират панихиди в памет на тези млади хора.

"За съжаление в момента след започналия ремонт на ГКПП „Станке Лисичково" паметникът е изхвърлен на повече от 1 км  от мястото му.
Дълбоко се съмняваме, че фирмата, поругала паметта на тези хора има намерение да монтира паметника на старото място. Едва ли биха си позволили да правят разходи и това тежко съоръжение да бъде върнато на старото си място.

Посягайки на военен паметник, поругавайки паметта на тези млади хора, дали живота си за по-добро бъдеще, участвайки във Втората световна война, се дава лош пример. Надяваме се, че ще се вземат мерки този паметник да бъде върнат там, където му е мястото- непосредствено до ГКПП „Станке Лисичково", се казва в сигнала до прокуратурата.

Добавени коментари

Горноджумаец публикува:
24 Януари 2024 | 07:21
Тази "бизнесменка" Чимева много е активирана последните дни?!

Добавете Вашия коментар

TOP