Ще има ли Благоевград многоетажен паркинг до Кончето?

19 Декември 2023 | 12:10
6 коментара
Бизнес
Благоевград
Ще има ли Благоевград многоетажен паркинг до Кончето?

Предстои сериозно обсъждане на идеята за изграждане на многоетажен паркинг в района на Кончето, където сега е наказателният паркинг. Очакваме специалисти да кажат становището си може ли да се проектира там такова съоръжение, което е много необходимо на града ни заради големия трафик и задръстванията. Това каза кметът Методи Байкушев.

За това намерение Община Благоевград е информирала Министерството на финансите. Целта е с държавни пари да се направи проектирането, а после може и частен оператор да го построи, уточни градоначалникът. Той смята, че там може да се направи пететажен паркинг, на който две от нивата да са под земята. По този начин сградата няма да е по-висока от жилищните постройки и няма да пречи на панорамата и гледката на живеещите в района.

 

Ще се проектира така, че да може да събере максимален брой автомобили. Заради проблемите с трафика кметът Байкушев е направил предложение за разширяване на платената зона и за вдигането на таксата за престой на моторни превозни средства в нея.

„Смятам, че в сегашния обхват на „синя зона“ цената може да е 2 лева на час за автомобил. Аз поне не знам друг град с нашите мащаби да има толкова евтино платено паркиране. В частта, която предстои да се обхване от „синята зона“, цената може да е като сегашната – 1 лев на час“, каза още Методи Байкушев.

 

Според него може да се разшири платената зона от булевард „Джеймс Баучер“ до стария гробищен парк, а това важи и за други райони от града. Само така ще може да се реализира печалба, която да позволи на Община Благоевград да инвестира спечелените пари за нови паркинги и за поддръжка и ремонт на уличната мрежа.

„Целите на платената зона са три – регулиране и намаляване на трафика, стимулиране на обществения и велосипедния транспорт, както и на ходенето пеш. Най-важно е да се акумулират средства за ремонта на улиците, които се използват, износват и разрушават от моторните превозни средства. „Моята задача е да направя общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ ефективна структура, която да е на печалба, за да има пари за паркинги и улици“, каза още кметът Байкушев./Пиринско днес

Добавени коментари

бахти публикува:
20 Декември 2023 | 11:22
Хм интересно. Как така когато Илко предлагаше увеличение на такси и данъци никой не се съгласяваше. Сега когато тоя Плъх предлага абсолютно същите неща, така трябвало, нямало пари, имало дупки. Наистина ли сте толко наивни и лесно манипулируеми бе тюфлеци?
Ирина публикува:
20 Декември 2023 | 11:15
Много добра идея! Ще бъде чудесно, ако се реализира по-скоро. Добре би било да се помисли за такива паркинги и по кварталите, както и за озеленяване, тъй като всички градинки в града се застроиха.
Браво публикува:
19 Декември 2023 | 18:25
За под земята ще бъде трудно, защото има вода на високо! Иначе е много добра идея! Браво!
Блаже 161 публикува:
19 Декември 2023 | 13:54
Стига рева за пари бе? Другите преди тебе как управляваха? Намали си заплата - 8 бона без бонусите....
Оги публикува:
19 Декември 2023 | 12:56
Така е браво това момче мисли.Искаме чисти улици,паркинги озеленяване и т.н но неискаме да дадем нещо и от нас гражданите на Благоевград. Браво кмете така се прави!!!
Бриндо публикува:
19 Декември 2023 | 12:40
това е дописка на Илинден прес

Добавете Вашия коментар

TOP