Шефът на РЗИ д-р Калоянов: Благоевград е в челото по Ковид-19, защото няма дисциплина

19 Октомври 2020 | 07:44
5 коментара
Общество

Нова серия проверки започнаха служителите на РЗИ и полицията за спазване на противоепидемичните мерки. Междинните резултати показват, че правилата масово не се спазват, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

„В Благоевград има най-голям брой заразени, защото няма дисциплина – не се носят маски, не се спазва дистанция. Има групови събирания, дискотеките са пълни, сватби и кръщенета… Ако така продължава, ще дойде време, в което няма да можем да преброим заразените. Няма да има кой да ги карантинира и ще започнат сами да се изолират. Виждате какво става в Западна Европа, тази вълна идва и към Източна Европа, и нас ще ни залее. Ако зависи от мен, бих затворил държавата, но трябва да се отчитат и други фактори – икономика, социални системи. РЗИ не са спирали да  извършват проверки от 8 март досега”, заяви д-р Калоянов.

Първите резултати от новата серия проверки,  които бяха разпоредени от областния оперативен щаб, ще бъдат обобщени в средата на седмицата. Глобите за физическите лица са от 300 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. при повторно. 80 са новозаразените лица през последните две денонощия в Благоевградска област. Сред инфектираните има няколко полицаи от областния град, които са поставени под 14-дневна карантина, потвърди д-р Калоянов. 

Предстоят да бъдат направени тестове на техни колеги, които са били в близък контакт със заразените служители на реда, сред които има и такива, които проверяват карантирани лица. За да се предпазят от заразяване, полицаите избягват директния контакт с карантираните лица и ги карат да се показват през прозорците. Ако все пак има необходимост да се подпишат документи от лице, поставане под карантина, това става само с негов химикал и с маска, обясниха полицаи. Важно е да се отбележи, че полицаите сами си купуват маски и ръкавици, тъй като служебни не са им осигурени. С коронавирус има установени нови двама репортери от местна медия. Направени са изследвания на 10 техни колеги, които са с отрицателни проби.в.Струма/Бетина Апостолова

Добавени коментари

Гражданин публикува:
19 Октомври 2020 | 22:20
Напълно ненужно структура е РЗИ! Пълен хаос! Организирайте си работата, а не са празни приказки! Кой санкционирахте? Кой глобихте? Вие все още пишете под индиго, на ръка в 21 век! Нямате работеща електронна система! Нямате информационна кампания как протичат процеси, които уж вие трябва да контролирате! А що се отнася до изказ, вие като директор от 6 месеца едни и същи 5 изречения повтаряте!
Георги публикува:
19 Октомври 2020 | 19:12
Напротив. Не може за всичко държавата и властите да са ти виновни и да те водят за ръка навсякъде и да ти сочат с пръст кое е правилно и кое не. Колко пъти лекарите от оперативния щаб казаха да се спазват мерки, да не се събират на големи групи, да се слагат маски и то правилно, да се дезинфекцира. Какво повече от това искате ? Всичко си е до лична отговорност, чувство за колективна отговорност и самодисциплина. Няма как някой да те контролира ако влизаш в Кауфланд или в автобуса без маска. Истината е че всички в Пиринско сме с много високо самочувствие, знаеме всичко, всички други са криви, ние сме прави, всички други са виновни, само не и ние. Затова сме на първо място по заболели от коронавируса, затова сме на последно място по заплати.
stefy публикува:
19 Октомври 2020 | 17:18
Дисциплината е нещо, което се възпитава и регулира от вас, господине. Не се измъквайте от отговорност. Ако си бяхте вършили работата, както трябва нямаше месеци наред да сме все в предните позиции по заразени. И спрете вече да приказвате, а действайте, ако имате ресурс за това, разбира се. Ментален ресурс.
Ха Ха публикува:
19 Октомври 2020 | 10:49
ДЕПМ, нещастник! При герберастите всичко е политика за пари...Освен това, защо няма толкова "болни" в Симитли,Петрич и Сандански..., Защото там кметовете са от управляващата крадлива коалиция.....Боклуци!!!
Смешник публикува:
19 Октомври 2020 | 09:37
Аз ли да ТИ свърша работата, актове глоби и готово! Един инспектор не съм видял да се мерне на обществено място.

Добавете Вашия коментар

TOP