Шефът на онкоболницата в Благоевград д-р Теодор Велчев спаси санкция от КПКОНПИ

10 Октомври 2022 | 07:27
3 коментара
Общество
Шефът на онкоболницата в Благоевград д-р Теодор Велчев спаси санкция от КПКОНПИ

Управителят на благоевградското общинско здравно заведение Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ д-р Теодор Велчев не е в конфликт на интереси заради шефа на Регионалната здравна каса в Благоевград д-р Ивайло Димитров, който е негов вуйчо. Това реши Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ начело със зам. председателя Антон Славчев, която 8 месеца заседава по казуса нарушил ли е д-р Велчев забраните на чл. 55 и чл. 58 от ЗПКОНПИ, след като ръководената от вуйчо му каса изцяло финансира дейността на болницата, или не.

След разглеждане на десетки договори, споразумения към тях, държавни и общински нормативни документи, решения на ОбС, предложения на кмета Илко Стоянов, декларации и т.н. антикорупционният орган в крайна сметка постанови, че Т. Велчев, който бе назначен за управител на общинската болница през октомври 2021 г., в нито един момент не се е възползвал от финансова или друга облага от вуйчо си, падащ му се роднина от трета степен по съребрена линия.

КПКОНПИ обстойно се е спряла на факта, че самата заплата на Теодор Велчев от 6065 лв. е по предложение не на д-р Ивайло Димитров, а на кмета на Благоевград, и вече 1 година размерът й не е променян.

В същото време основният договор между касата и болницата за оказване на болнична помощ по клинични пътеки и извършване на амбулаторни процедури е сключен от предшественика на д-р Велчев – колегата му д-р Георги Георгиев. Той е в съответствие с Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. и всички последвали промени, с които медиците в болницата получаваха по 10 лв. за поставена ваксина срещу Ковид, клиничната пътека за коронавирусно болни бе повишена на 1400 лв. и т.н.

Всички тези споразумения към основния договор обаче били подписвани от д-р Георги Георгиев, а наследникът на поста му д-р Велчев отчитал пред касата само промените в списъка на лекарите, оказващи консултативна помощ, работещи по клинични пътеки и амбулаторни процедури, и корекциите в разкритите в онкологията легла. Самият Велчев чинно изпълнявал клаузите в договора, подписан на 26.02.2020 г., се казва в пространното решение на КПКОНПИ.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

WTF!!!??? публикува:
11 Октомври 2022 | 01:11
Къде са хези пунктове? Искам да подпиша.
Методи Байкушев публикува:
10 Октомври 2022 | 08:43
Какво става в Благоевград? Кметът и новото мнозинство от 25 общински съветника продължават „пълен напред“ с гигантския заем от 17.4 млн. лв. за аквапарк, паркинг и реконструкция на Бачиново. На заседанието в петък беше написана поредната тъжна страница в работата на този общински съвет. Знаете че областният управител върна решението за заема като посочи редица нарушения на закона. Общинските съветници обаче отказаха да обсъдят решението отново. Отказът за повторно разглеждане на решението също нарушава закона. Това беше направено, за да не се развие истински дебат по същество. В залата имаше доста граждани. Поиска се поименно гласуване на дневния ред. Новото мнозинство отхвърли точката, но тихичко. Тези, които не искаха да има дискусия, едва казваха своето „против“ – колкото да ги чуе квестора. А смисълът на поименното гласуване е друг – да може обществото, а не квестора, да чуе всеки как гласува. Тягостно, печално, срамно гласуване. С това общински съвет ПОТВЪРДИ решението и оттук нататък тече 7-дневен срок за неговото оспорване от областния управител. Кметът и няколко местни медии веднага пуснаха координирани съобщения, че областният управител е вкарал решението в съда и че с това всички срокове са пропуснати и този проект вече няма как да се случи. Това не е вярно – областният управител не е обжалвал решението, защото в петък дори не бе започнал да тече срока за това, а кметът драпа с всички сили да вземе заема. Нямам представа защо разпространява неверни твърдения, но няколко души вече отказаха да се подпишат в подписката за референдума, защото „ами то нали всичко свърши“. Не, не е свършило. Единственият начин незаконният заем да бъде спрян е да се съберат достатъчно подписи за свикване на референдум. Събирането продължава с пълна пара до 17.10.2022 г. включително. Призовавам всеки, който иска гласът на гражданите да се чува, да се подпише за референдума в един от пунктовете
ОМГ публикува:
10 Октомври 2022 | 07:53
Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ д-р Теодор Велчев не е в конфликт на интереси заради шефа на Регионалната здравна каса в Благоевград д-р Ивайло Димитров, който е негов вуйчо. До тук добре а пътеките които точат болницата през здравната каса няма ли конфликт на интереси. 6000 лева заплатка на д-р Теодор Велчев вуйчото шеф на здравната каса братовчед му Георги Иванов в съвета а баща му шеф на пазари. Оплелиса се като свински црева и не трябва да помирисват повече власт тези хора.

Добавете Вашия коментар

TOP