Шефът на ЛРД „Сокол” Иван Василев-Джери основен свидетел на пътно нарушение

05 Октомври 2019 | 17:56
0 коментара
Общество

Шефът на Ловно-рибарско дружество „Сокол – 1911” Иван Василев се оказа основен свидетел на пътно нарушение.

По негов сигнал катаджиите съставили акт за нарушение по Закона за движение по пътищата на шофьор на мерцедес, който отнел предимството на две жени на пешеходната пътека на кръстовището при Трето училище в Благоевград.

Иван Василев бил с личния си автомобил и силно възмутен от поведението на младия шофьор, който принудил пешеходците на отскочат назад, му записал номера на колата и се обадил на телефон 112.

След няколко часа пътните полицаи засекли същия автомобил, че е спрял на паркинга пред КАТ. Потърсили документите на шофьора, след което се обадили на Иван Василев, който пристигнал на място и заявил, че това е същият автомобил, с който било извършено нарушението. Въз основа на неговите показания на шофьора Станислав Станков е съставен акт за нарушение, въз основа на който началникът на група сектор „Пътна полиция“ – Благоевград му наложил глоба от 100 лв. Наказаният шофьор обжалвал в съда и твърди, че не е извършил нарушението, тъй като не е карал тогава мерцедеса,пише струмабг.

Вчера се проведе първото заседание по делото, на което бяха призовани двама свидетели – прекият очевидец на нарушението Иван Василев и актосъставителят – пътният полицай Красимир Ивановски.

Ето какво обясни катаджията: „Дежурният полицай ни съобщи, че се е обадил бившият шеф на ДАИ Иван Василев, който е видял лек автомобил да отнема предимство на пешеходна пътека и му записал номера. Около обяд ние с колегата Йордан Василев видяхме този автомобил на паркинга пред КАТ. Отидохме при шофьора, попитахме го дали той е собственик на колата, обадихме се на Иван Василев, който дойде на петата минута и подписа акта като свидетел”.

На въпрос на съдия Гергана Симеонова дали са установили пешеходците, пътният полицай отговори, че не са имали тази възможност, тъй като това било станало сутринта, а те засекли колата на обяд. „Нарушението установихме по свидетелските показания на Иван Василев“, обясни полицейският служител на адвокат Асен Вакареев, който, след като чу отговора, заяви, че няма повече въпроси.

Ето какво разказа Иван Василев, който вчера дойде да свидетелства на делото: „Аз бях дългогодишен полицейски служител, работил съм 32 г. в КАТ – Благоевград и бях зам. началник, след това бях директор на ДАИ. Много пъти съм се възмущавал от поведението на шофьорите, които не спазват никакви правила. Преди няколко месеца се движех с личния си автомобил по булеварда от хотел „Ален мак“ в посока гарата. При кръговото кръстовище до Трето училище две жени пресичаха пешеходната пътека, когато мина мерцедес и те се принудиха да се върнат назад. Записах номера на колата, обадих се на 112 и се прибрах вкъщи.
По-късно от КАТ ми позвъниха и казаха да отида там. Видях шофьора на мерцедеса, представих му се кой съм и му обясних, че това е възмутително и не бива да го прави, тъй като е млад човек и може да стане някоя беля. Той мълчеше, а някаква жена, може би майка му, каза, че е кротко момче. Може и така да е, но това не е дребно нарушение и шофьорите трябва да спазват закона”.

На въпрос на съдията дали това е бил същият шофьор, Иван Василев уточни, че няма как да даде гаранция, а никой от полицаите не го е питал дали го е разпознал. Автомобилът обаче бил същият.

Иван Василев обясни, че не може да остане безразличен към шофьорите, които грубо погазват правилата, и винаги подава сигнали на телефон 112.

„Преди бях подал сигнал срещу Бисер Богданов, който се беше засилил с джипа си на същото кръстовище при Трето училище. Плати си глобата и след това ме срещна и каза, че съм бил прав, и оттогава станахме приятели. Подавал съм сигнал и срещу един, който се оказа полицай. Мен не ме интересува кой какъв е, а да спазват правилата, защото се кара безобразно. В Германия е практика гражданите да подават сигнали и никой не ги вика да ги пита защо”, заключи Иван Василев.

Предстои решение на съда по случая.

Добавете Вашия коментар

TOP