Шефът на комисията по хазарта си призна всичко за лотарийната схема на Божков

01 Февруари 2020 | 14:03
0 коментара
Криминално

Задържан е председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев. Той е привлечен като обвиняем по разследването срещу Васил Божков. 

Георгиев е направил пълни самопризнания за престъпната схема, по която лотарийните игри на бизнесмена са заплащали по-ниски от законноопределените такси, предаде БНТ.

От прокуратурата пък съобщиха, че е внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“ на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев. Очаква се насрочване на делото.
И за Георгиев, и за Митев, се смята, че са прикривали Васил Божков, който е внасял по-малки такси в Комисията по хазарта. Органите на реда се заеха със случая след подаден до тях сигнал.

Освен тях, също и бизнесменът Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков, е бил задържан преди няколко часа на летището в австрийската столица Виена.

В момента Бекяров се намира в поделение на австрийската полиция. Очаква се българските власти да направят необходимото той да бъде върнат в страната ни.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи снощи, че по неофициална информация Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Заедно с него са задържани още двама души, предполага се, че един от тях също е от издирваните четирима в чужбина. 

Васил Божков е сочен за ръководител на организирана престъпна група, която, според прокуратурата, е действала от 2014 г. в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. 

В хода на разследването са разпитани много хора, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Има данни, че ръководителят е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и Министерството на финансите.

Установява се дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали сумите са изплащани.

"От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева", заявиха вече властите.

Добавете Вашия коментар

TOP