Шефът на ДЮШ на Пирин си вярва много: За 4-ри месеца направихме страшно много!

14 Октомври 2020 | 22:33
0 коментара
Спорт

Директорът на школата на Пирин Благоевград – Радостин Александров, даде ексклузивно интервю за Nostrabet.com, в което разказва за изпитанията и трудностите, които е срещнал в първите 4 месеца от дейността си в клуба.

Александров беше назначен през лятото на позицията на ръководител на школата на клуба. Многото промени, които настъпиха с идването му, не се харесаха на част от родителите на децата и това доведе до грозни скандали и нападки към ръководителите на Пирин. Самият Александров обаче остава верен на принципите си, вярвайки, че само така може да бъде развит юношеския футбол в нашата родина.

Радо, здравей! Вече няколко месеца си ръководител на школата на Пирин. Как би оценил до момента времето си в клуба?

– Като много продуктивно. За 4-те месеца, в които съм всеки ден в Благоевград, смятам, че аз и колегите ми променихме и надградихме много неща. Редуцирахме броя на играчите във всяка възрастова група, увеличихме качеството и нивото на отборите, както и най-вече на самите единици. Отборите в Елитните Групи се представят силно, играчи се качват да тренират с първия отбор и се представят успешно в тренировъчния процес там – въпрос на време е те да пробият и да се радваме на нова генерация юноши, които да заиграят в първия отбор.

Последният отбор на Пирин в Елитната U17 изпадна от групата, завършвайки на предпоследно място. Сега формацията U17 е в топ 3, пред отбори като Славия, ЦСКА и Етър. Този набор, пък, който изпадна от Елитната преди 2 години, сега е на 8-мо място в Елитната до 19г. пред отбори като Берое и Локомотив (Пловдив).

Развитие има, но сме още много далеч от това, което школата може да бъде.

В кои аспекти смятате, че сте постигнали определено развитие и в кои все още имате работа за вършене?

– Най-голямо развитие бележи организацията и последователността на процеса. В началото бяхме изправени пред сериозни затруднения в намирането на информация за играчите, за това какво е работено и състоянието им през годините, докато сега всяка тренировка и всеки мач се записва, анализира и архивира. Следим и развитието на всяка единица в школата, като се води статистика за записани минути, голове, асистенции, оценка на представянето и се правят месечни репорти за индивидуалното оценяване на всеки играч в школата.

Талантите от Благоевград и региона спряха да търсят развитие другаде и за първи път, от доста време насам, спряхме изтичането на таланти от школата. Има много момчета родени между 2002г. и 2008г., които са от региона, но преди време са предпочели да търсят по-добро развитие другаде, но за наша радост, тази тенденция се спря това лято.

Все още сме далеч от това, което трябва да изглежда школата. Има много проблеми, за които е нужно време да се изчистят и оптимизират. След само 4 месеца, промяната е голяма, но школа не се гради за 4 месеца.

Има ли момчета в школата в момента, за които смяташ, че им предстои реализация не само в България, но и зад граница?

– Да, убеден съм в това. Убедих се, че в благоевградския регион действително има голяма концентрация на таланти. Както при по-малките, така и при по-големите. При по-големите проблемът стои в това, че талантът на играчите не е усъвършенстван и имат създадени много грешни навици и липсата на някои знания и умения потиска тяхното оптимално развитие, което за някои, за съжаление, е твърде късно да поправят. Но, иначе, да – убеден съм, че с наличието на играчи в школата на Пирин в момента, има такива, които могат успешно да се установят в професионалния футбол не само у нас, но и зад граница.

Идването ти в клуба беше съпътствано от доста турбулентни моменти с родителите на децата. Влияят ли тези критики на работата ти до момента?

– Нормално е да има недоволни родители. Не е нормално те да диктуват какво трябва да се случва. За всеки родител, своето дете е приоритет. Но на над 120 деца, всички родители могат да имат различни приоритети. Нормално е и някои деца да са по-добре подготвени от други, но това е трудно да се приеме от родителите им и затова те смятат, че решението да не попаднат в селекцията на Елитните отбори в Академията е лично срещу тях, а това не е така. Критики, заплахи и изсипани лъжи в социалните мрежи – не е приятно, но тези неща не могат да повлияят на работата ми. Аз правя това, което смятам за правилно. Всяко свое решение съм аргументирал и защитил пред ръководството и затова нямам притеснения дали работата ми се върши добре или не.

Нормално е някои засегнати хора да не приемат това, но истината е, че с подобни нападки към мен или някои от новодошлите играчи, няма да се подобри нивото на техните деца.

В последните часове легенди на Пирин Благоевград излязоха с отворено писмо до ръководството на клуба във връзка с дейността ти като директор на школата. Как би коментирал тези обвинения?

– Легендите на клуба са дали много на Пирин и имат правото да имат позиция в случващото се. Разбирам ги и тях, защото отвън всичко изглежда много негативно и се отразява едностранно. Аз нямам притеснение да покажа извършената работа до момента и да обоснова всяко свое действие, предприето до момента.

Би било нередно, обаче, някои ветерани да използват позицията си за защита на своите лични интереси, тъй като децата на някои от тях не бяха включени в селекцията на Елитната Академия. Уважавам и адмирирам всичко, което тези хора са направили за Пирин – без тях клубът, името и емблемата няма да имат тази стойност, която имат сега. Но нека това не означава, че техните деца трябва да играят за сметка на други – нека това бъде определено от треньорите, които работят в школата.

Усещаш ли пълното доверие на ръководството, дори и в тези тежки условия?

– Да, напълно. Както казах, всички решения и предприети действия са били съгласувани първо с техническия директор на клуба Греъм Уорън и президента Ива Уорън. Еднолично решение не съм взел за нищо. Подкрепял съм идеите си с аргументи и са били приемани. Знаехме, че ще се стигне до недоволство от някои хора, но в такива моменти трябва да се реши с кои хора трябва да се съобразим – с тези, в които вярваме, че можем да разгърнем техния потенциал, да ги развием и да донесем приходи на клуба от тяхната реализация или тези, чийто потенциал вярваме, че няма да доведе до търсените от нас резултати. Недоволни винаги ще има, важното е предприетите действия да са подплатени с правилните намерения и добра обосновка.

Смяташ ли, че всички тези атаки по твой адрес са по някакъв начин подклаждани от недоброжелатели на новото ръководство?

– Възможно е, не знам. Опитвам се да страня от тези неща, тъй като работата, която имаме за вършене, е твърде много. Аз също имам много недоброжелатели и хора, които не са съгласни с методите ми и начина ми на работа. Но това не ме притеснява. В състоянието, в което е българският футбол в последните години, да се стараем да направим нещо различно от общоприетото е може би най-разумното нещо. В стремежа си да постигнем различни резултати, ще се наложи да използваме различни средства. Много е наивно да смятаме, че можем да продължим да правим нещата както досега и да очакваме да постигнем нещо по-различно от моментното състояние на футбола.

Ръководството също действа по начин, който не е особено познат у нас досега. Но трябва да свикнем с това, че различното, понякога може да е за добро. Не му ли се даде шанс, обаче, започваме нов цикъл, нови планове, нови проекти и така докато и новите проекти не бъдат подменени с други.

И за финал – какво е твоето послание за спирането на това напрежение?

– Излишното напрежение никога не води до продуктивност – затова е излишно. Съжалявам за хората, които се настройват негативно или са потърпевши от промените, които се направиха в школата, но това което трябва да разберат, е, че в елитния спорт има селекция. Тази селекция е свързана с качествата, потенциала и опита на състезателите, които подбираме, за да постигнем високи спортни постижения. Това не е така само във футбола, а във всеки отборен спорт.

На неутралните хора, които само четат какво се случва в социалните мрежи, бих пожелал да бъдат търпеливи и да видят до какво ще доведат всички тези промени. Понякога след години на разруха и неуспех се изисква малко повече време за постигането на позитивни резултати и самият процес на изграждане изисква време.

Децата в школата на Пирин са облечени, разполагат с треньори на вратарите, кондиционни треньори, анализатори, помощници, физиотерапевт, тренират с една и съща екипировка, тренировъчните пособия са на ниво, провеждат се видео разбори, теоретични занимания, подсигуряват се режими за мачовете на дълги разстояния. Все неща, които до преди година-две не се случваха.

Много позитивни неща са на път да се случат, но за тях се изисква време. Нямаме ли това време, търпение и подкрепа, ще продължим да сме все потърпевши във футбола.източник: Пирин спорт

Добавете Вашия коментар

TOP