Шефът на ЦИК Камелия Нейкова: В София няма да се гласува с машини, забранихме да излизат от склада

28 Октомври 2023 | 10:08
0 коментара
Политика
България
Шефът на ЦИК Камелия Нейкова: В София няма да се гласува с машини, забранихме да излизат от склада

Софиянци няма как да гласуват с машини, каквото е решението на столичната ОИК, тъй като с писмо е забранено машините да напускат склада. За това бе категорична в предаването "Денят започва" на БНТ, председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

„Ако все пак е взето подобно решение, след като ЦИК е дала разпореждане машините да не напускат склада и да не бъдат транспортирани, с каква цел се прави това - попита тя. - Няма да коментирам решението на столичната ОИК, тя е получила нашето решение, видях, че е взела решението си след удостоверяване на несъответствието. Избирателите да бъдат спокойни, има достатъчно хартиени бюлетини, липсата на машини не трябва да препятства вота, за мен това бе много трудно решение, но с тази информация и изслушването на министъра на е-управлението, това бе решението на ЦИК. Всичкият труд за обезпечаването на машинното гласуване бе част от това трудно решение. Аз виждам в момента само упреци към ЦИК, но отговорността не е само на Комисията, аз нямам обяснение защо са извършени тези действия от този зам.-министър, защо министърът не подписа това решение, а същият зам.-министърът.“

Според Нейкова утре в София няма как да се появи машина в която и да е избирателна секция.

Въпреки това вчера след приключване на заседанието в ЦИК било получено писмо от "Сиела Норма", че машините са напуснали склада, но това станало без решение на ЦИК.

"ЦИК не е дала такова решение, как тогава са напуснали без него, не е ясно - коментира още Нейкова. - Когато това бе установено, свиках извънредно заседание и изпратихме писма, че машините незабавно трябва да бъдат върнати в склада. Попитайте МВР, не мога да кажа защо друг орган предприема действие без санкция на ЦИК. Утре не би трябвало да има машини в секциите.“

На въпрос възможно ли е Върховният административен съд да оспори акта на комисията, тя отговори утвърдително. 

А на питане какво ще стане, ако Върховният административен съд постанови, че решението на ЦИК е неправомерно, Нейкова обясни, че заедно с това магистратите ще дадат и задължителни указания, които Комисията трябва да изпълни.

„Засега това са хипотези, гласуването е обезпечено дори всички да излязат да гласуват на 100%, при внимателно преброяване на гласовете всичко ще е наред“, уточни още председателят на ЦИК.

Добавете Вашия коментар

TOP