Салата с гръцки зеленчуци на празничната трапеза за Великден

27 Април 2019 | 12:27
1 коментара
Бизнес

Ден преди Великден търговията на пазара в Благоевград е слаба, а цените на зеленчуците и зелените салати все още са високи, оплакват се и търговците, и клиентите, дочу репортер на Pirinsko.com

Производителите признават, че поевтиняване няма да има поне до Гергьовден.

По думите им, едва след 6 май ще има поевтиняване на пролетните салати, когато на пазара ще излязат по-големи количества оранжерийни зеленчуци родно производство.

В момента се предлагат основно домати и краставици внос от Гърция, тук-там има и български, но те са почти двойно по-скъпи. Производители и търговци прогнозират, че в дните преди Великден зеленчуците ще поскъпнат допълнително.
 
Цената на доматите в момента варира между 2,50 и 3, 50 лева, в зависимост от качеството и страната, от която идват. Краставиците също са между 2, 50 и 3, 20 лв. за килограм. Връзка репички се търгува за 0,80 лв., а зеленият лук - между 0,50 и 0,60 стотинки. 

„Хората идват и си купуват по една салата, краставица и лук. Понякога взимат и кило червени домати. Розовите се търсят по-рядко, просто защото са по-скъпи", разказват производителите.

Въпреки че родните оранжерийни зеленчуци са по-качествени, според търговците, цената, а не качеството е водеща при избора на салата за повечето благоевградчани.

За разлика от цените на доматите и краставиците, зелената салата е паднала значително през последните дни. Докато преди две седмици бройка маруля вървеше по 1,50 лв. сега се продава на цена от 30 до 50 стотинки.

Добавени коментари

Стринка Пена публикува:
27 Април 2019 | 14:39
Има ли нещо което да не е поскъпнало ? Кой, кой ще ми каже ?

Добавете Вашия коментар

TOP