Родители излизат на протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки

10 Декември 2015 | 08:01
0 коментара
Общество
Родители излизат на протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки

Национален протест на родители за увеличаване на майчинството и детските надбавки се организира във фесйбук.

Протестът е обявен с начален час 11 в различни градове. В София той ще е пред Народното събрание. Протести ще се проведат във Варна на входа на Морската градина, в Търговище на площад „Свобода”, в Бургас на площад "Тройката", а в Русе и Пловдив пред общината.

Пред общините на съответните градове са обявени протести в Благоевград, Сливен, Пещера, Габрово, Плевен, Кюстендил, Самоков, Стара Загора, Чирпан, Сопот, Пазарджик, Петрич, Монтана, Шумен, Ловеч, Гоце Делчев, Хасково, Казанлък, Добрич.

Във фейсбук са публикувани и исканията, „внесени в отворено писмо до МС, НС, МТСП, президент и всички парламентарни групи”. Те са формулирани в 10 точки. Първата от тях е : Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014 г. Сред исканията са и увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Има искания за осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. В исканията на протеста са включени и финансиране осигуряването на безопасни условия за пребиваване на децата в детски градини и училища. Подновяване настилките на спортните игрища в училищата с безопасни такива. /БГНЕС Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4392936/

Добавете Вашия коментар

TOP