Разложкото село Бачево кани на Тодоровден с кушии

08 Февруари 2018 | 08:18
0 коментара
Култура

Стотици туристи ще бъдат в разложкото село Бачево за Тодоровден – най-големият празник на местните хора. Вече всички места в къщите за гости не само в селището, но и в съседните населени места са резервирани за 24-и февруари, когато е събитието.

Тук този ден се чества по уникален начин и затова с всяка изминала година туристите се увеличават. Тържественото откриване ще е в 10 часа в центъра на Бачево.

След това ще се отслужи от свещеници литургия за здраве и берекет. Ездачите ще подредят там своите четириноги. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова.

Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро.

Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни. Провеждането на традиционните конни състезания и надтегляне е предвидено за 11.00 часа в местността Власовица.

В Бачево кушиите в последните години не са това, което бяха. В атрактивните надпревари навръх Тодоровден, когато е най-големият празник на селището, все повече дами окупират първите места на състезанията за бързина на конете. Седмици преди събитието десетки жители на населеното място тренират със своите любими четириноги, за да се борят за победата в надпреварата. Всички те искат да покажат таланта си на жокеи пред стотиците българи и чужденци, които ще станат свидетели на надбягването на конете.

В населеното място почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова четириного. Никак не е случайно, че конят е основната фигура в герба на селището. Този факт казва всичко за отношението на местните хора към тези красиви четириноги. Стотици коне се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

Най-атрактивни за гледане на Тодоровден са кушиите, но много зрители събират и надпреварите за теглене на товари от конете. За победителите са предвидени награди, къито ще бъдат връчени в 15.30 часа, а в 16 часа в центъра на селото стартира празничният концерт и веселбата за местните хора и техните гости.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP