Разлог отбеляза 148 години от обесването на Васил Левски

18 Февруари 2021 | 14:41
5 коментара
Култура

148 години от обесването на Васил Левски. Паметна и тъжна дата в родната история. Заради противоепидемичните мерки годишнината бе отбелязана в Разлог много по-различно в сравнение с други години.

Без обичайните патриотични песни в изпълнение на духовия оркестър към НЧ "15.09.1903"г, без присъствие на голям брой хора едновременно. 

Но с подобаваща истинска почит и синовна памет – така хората от Разлог днес почетоха 148-та годишнина от обесването на Васил Левски. Пред паметника на Апостола в центъра на града се събраха: кметът на общината инж. Герчев, зам.-кметът по социалните въпроси инж. Венцислав Гърменов, представители на политически партии и  граждани, които в отстояние един от друг и спазвайки дистанция  поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Събирането бе ограничено заради противоепидемичните мерки, но с изключително съдържателно слово директорът на музея Христина Манова представи исторически факти и послания, така актуални, значими  и днес. 

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. По време на втората си обиколка из България Дяконът посещава Разлог и основава революционен комитет от 12 души на Кипре Максев. И посланието му, да работят здраво в името на родината и свободата е прието достойно и с чест. В последствие тези 12 души и семействата им са подложени на гонения от турците, но тяхното дело вдъхновява народа и повдига духът му и стремежа за свобода и независимост.

По инициатива на директора на Историческия музея в Разлог Христина Манова и с подкрепата и финансови средства отпуснати от община Разлог през лятото на миналата година бе извършена реставрация и ремонт на покрива на Кипревата къща, където Левски е основал БРЦК в Разлог.

Идеята на ръководството на музея и община Разлог е създаването на музеен кът и експозиция, в които да бъдат представени исторически данни и документи от идването на Левски в Разлог.

Добавени коментари

Община публикува:
18 Февруари 2021 | 22:07
Краси Красии от каква къща и семейство си какъв стана
Разлог публикува:
18 Февруари 2021 | 22:04
До педераса от герб защо енерго полиция пожарна и горско е пълно помаци като не сте се продали пардон одупили
до бесеп.едераста Разлог публикува:
18 Февруари 2021 | 19:00
Не! Предали са само майка ти, старата бесепарска к.урва на ДПС, миризливо бесепе.дерастко копеле!
жалки лапачи публикува:
18 Февруари 2021 | 15:10
ей, преписвачи, пишете източника на откраднатата информация
Разлог публикува:
18 Февруари 2021 | 15:10
Прости им Апостоле Краси Герчев и ГЕРБ ни продадоха на ДПС

Добавете Вашия коментар

TOP