Районен съд потвърди заповед по ЗМВР за задържане на 2-ма служители на Общински инспекторат в Благоевград по казуса с 2 упоени кучета

13 Ноември 2023 | 10:24
6 коментара
Общество
Благоевград
Районен съд потвърди заповед по ЗМВР за задържане на 2-ма служители на Общински инспекторат в Благоевград по казуса с 2 упоени кучета
Районен съд – Благоевград потвърди полицейска заповед за задържане на двама служители на Общинския инспекторат. Случаят е от 12 юли, когато след сигнал в сектор ПКП в ОД на МВР – Благоевград за транспортиране на бездомни кучета от общинския приют била извършена проверка. В близост до митницата в 9:30 ч. бил установен лек автомобил, управляван от инспектор Димчо Киров, в който пътувала и колежката му Елена Миразчийска. В багажника на колата били открити две упоени безстопанствени кучета и предприети действия за изясняване на ситуацията. Случаят бил докладван на дежурен прокурор и на място пристигнали разследващи органи.

Започнало разследване за престъпление по чл. 325б от НК – проява на жестокост към гръбначни животни, в рамките на което двамата служители от Общински инспекторат били задържани за няколко часа на пътя за обяснения, след което са освободени. Впоследствие Киров и Миразчийска обжалвали в съда полицейската заповед за задържане до 24 ч., която била издадена от Иван Марянов от сектор ПКП. В хода на делото, разгледано от съдия Екатерина Николова, е разпитан като свидетел авторът на сигнала Иван Хамбарджийски, който обяснил, че от месец май имал информация, че служители на Общинския инспекторат товарили упоени кучета от общинския приют и ги изхвърляли в други населени места – в Кюстендил и Бобошево. Той самият извършил проследяване и след като се уверил, че кучета се изхвърлят в безпомощно състояние, подал сигнал в полицията.

Общинските инспектори Киров и Миразчийска твърдят, че действително са взели две упоени безстопанствени кучета от общинския приют в Благоевград, за да ги закарат до ветеринарен лекар в друга община. Направили това, защото служителите на приюта били ангажирани по сигнал в с. Логодаж в този момент. Докато течала проверката, упоените кучета се събудили и се наложило да се извика ветеринарен лекар от ОДБХ, след което били върнати в общинския приют на Благоевград. Като свидетели са разпитани и служителите на общинския приют Страхил Илиев, Валери Илиев и Георги Ценев, които обяснили, че двете безстопанствени кучета трябвало да се закарат на ветеринар в с. Яхиново. Тъй като тогава те били възпрепятствани по сигнал в с. Логодаж, поискали съдействие от инспектората на общината. Ловецът в приюта Ценев упоил кучетата и те били натоварени в личния автомобил на инспектор Киров. От разпита на Ценев обаче се установило, че той е присъствал на полицейската проверка.

Като свидетел е изслушан ветеринарният лекар от ОДБХ д-р Костадинов, който бил извикан на мястото на проверката. Той направил преглед и изследвания и установил, че кучетата са в добро здравословно състояние, като след излизането им от упойката били транспортирани отново до общинския приют. Д-р Костадинов е категоричен, че превоз на безстопанствени кучета не може да се извършва с личен автомобил на лица, които не работят в общинския приют, както и че при залавянето кучетата не трябва да са и под упойка, освен ако не са агресивни.

От Община Благоевград е постъпило писмо до съда, че към 12 юли 2023 г. не са създадени и не са действали правила за транспортирането на безстопанствени животни от и до общинския приют. С договор за извършване на медицинска дейност от 01.06.2023 г. Общинският приют в Благоевград е възложил на „Рилавет“ ЕООД изпълнението на ветеринарномедицинското обслужване на безстопанствените животни в приюта. Ветеринарният лекар по този договор бил д-р Василев от с. Яхиново, община Дупница.

От Районна прокуратура – Благоевград е постъпило писмо, че досъдебното производство по случая с кучетата продължава. След преценка на събраните гласни и писмени доказателства съдия Екатерина Николова счита, че полицейските заповеди за задържане по ЗМВР на двамата служители в Общински инспекторат са законосъобразни и ги потвърждава. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград. /Струма бг

Добавени коментари

Иван публикува:
14 Ноември 2023 | 13:56
Гошо Ценев също пуска кучета по селата но скоро ще си намери майстора. Ще получи това което заслужава
сюлейман публикува:
14 Ноември 2023 | 00:00
кафяв кафяв,но реши проблема с глутниците от помиари в града.а вие "защитниците "ако бяхте прибрали по един помиар във вашите домове нямаше да се стигне до тук.
Тодорчо публикува:
13 Ноември 2023 | 12:29
Дебелия малоумник и дамата от погрешен завой мислеха че ще им се размине!Е няма да стане този път!И сега ще понесете отговорност и за други подобни дела на кафявия.Нали искахте да сте обезпечени с власт?Сега сте на тезгяха!
Miro публикува:
13 Ноември 2023 | 12:28
Сега по три години затвор И утре никой няма да посяга на кучета или котки!!!
ицо публикува:
13 Ноември 2023 | 11:35
Всички гнусотии ще ти излязат на яве, Кафяв!
Щерев публикува:
13 Ноември 2023 | 11:15
Ами сега Илко дека е

Добавете Вашия коментар

TOP