Пътищарите излизат на втори национален протест!

20 Април 2022 | 08:44
0 коментара
Бизнес
Пътищарите излизат на втори национален протест!

Българска браншова камара "Пътища" излиза на втори национален протест днес, като в София той ще бъде пред Народното събрание. Протести ще има в цялата страна.

"Декларираме спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности. Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми", призовават пътищарите.

"През последната година ББК „Пътища“ беше в активен диалог с държавните институции, като през ноември миналата година беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“, за подписване на споразумения по напълно законните договори за текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа.

Многократно акцентирахме пред обществото за тревожното състояние и бъдещето на сектор „Пътища“, както и за разплащането от страна на държавата с пътно-строителните фирми. През изминалата седмица станахме свидетели на процеси протичащи в Народното събрание, които носят риск от необратими последици за Републиканската пътна мрежа. След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна Инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление", добавят от организацията.

Според тях проектът е бил окончателно бламиран в пленарна зала, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно-строителния бранш в безизходица.

"Липсата на политическа воля, доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции", казват пътищарите.

Парламентът ще разгледа проекторешението за изплащане на парите на пътните строители днес.

Точката ще бъде разгледана първа, докато пред сградата на парламента започва втори национален протест на пътноподдържащите фирми.

По време на ресорната комисия във вторник, министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че реалните разплащания могат да се очакват до максимум две седмици от постановяване на решението.

Беше разгледано предложението, което внесохме от ПП и ДБ, подкрепено от БСП, заедно с редакционни поправки бе прието от комисията. Предложението на ИТН всъщност народните представители се въздържаха и не беше подкрепено от комисията“, обясни председателят на комисията Настимир Ананиев. Той каза, че в комисия е прието това, което събра най-много подкрепа предната седмица 50% от сертифицираните ремонти, като 100% плащане за тези, които са за пътна маркировка, за мантинели и за пътни знаци. „Другите 50% от парите ще бъдат разглеждани вместо от комисията по противодействие на корупцията, ще бъдат разглеждани от регионална комисия като ресорна комисия. Тя ще излиза всъщност със становище на база на междуведомствения доклад, който проверява в момента всички договори. Тази междуведомствена комисия, която ще даде доклада е между МРРБ и МФ“, посочи той.

 

Депутатите ще подложат на първо гласуване промените в Закона за насърчаване на заетостта, с вносители Деница Сачева и група народни представители. Очаква се парламентът да разгледа на първо четене и промените в Закона за енергията от възобновяемите източници, както и промените в Закона за данък върху добавената стойност. Предстои още първо гласуване на промените в Закона за обществените поръчки и първо гласуване на Законопроект за българския език.

Депутатите ще решат и за създаването на Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

Като точка първа за четвъртък е записано второ гласуване на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP